Ο βυζαντινός οικισμός διατρέχει υπογείως τον σύγχρονο οικισμό της Μάκρης
Τα κατάλοιπα ενός βυζαντινού οικισμού, που διατρέχει υπογείως τον ιστορικό οικισμό της Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, θα φέρει στο φως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κικής Ηπειρώτου στη «Γνώμη» Αλεξανδρούπολης. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ανασκαφές για να διαπιστωθεί τόσο η έκταση, όσο και η αξία των ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου κατασκευής δικτύου ακαθάρτων από τη ΔΕΥΑΑ και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται μέχρι την Παρασκευή, να έχουν «κλειδώσει» οι πέντε προσλήψεις, τριών αρχαιολόγων και δύο εργατοτεχνιτών στις οποίες θα προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, μετά από το «ξεκαθάρισμα» συνολικά 64 αιτήσεων που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η ανασκαφή και η διερεύνηση των ευρημάτων, με την Εφορεία να εξασφαλίζει την ομαλή και πολυεπίπεδη πορεία του έργου, ώστε στην περίπτωση που σε κάποιο σημείο βρεθούν αρχαιότητες, να συνεχίζονται οι εργασίες σε άλλο σημείο, πάντα με την απαραίτητη παρακολούθηση.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Λίλας Σαμπανοπούλου στη «Γνώμη», τα κατάλοιπα αυτού του βυζαντινού οικισμού, που ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι θα προκύψουν, εφόσον το έργο του Δήμου εκτελείται σε έναν ιστορικό τόπο, όπως η βυζαντινή και μεταβυζαντινή, ακμάζουσα Μάκρη, ενδέχεται να διατρέχουν σχεδόν ολόκληρο τον οικισμό. Για την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν, αλλά και την αρχαιολογική σημασία και αξία τους, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις στην παρούσα φάση. «Το εύρημα είναι αυτό που σου υποδεικνύει το τι θα γίνει μετά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σαμπανοπούλου.
Έτσι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα εκτιμά κάθε φορά τα ευρήματα, ώστε αντιστοίχως να προχωρά και το έργο του Δήμου, με τις όποιες τροποποιήσεις και προσαρμογές χρειάζονται.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 18/6/2020}