Καραντίνα: Ορόσημο η 25η Μαΐου –Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων & οι τρεις προβληματισμοί

Η Δευτέρα 25 Μαΐου τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ως ορόσημο για την άρση του μεγαλύτερου τμήματος των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία επιβεβαίωσε, στην ουσία, σήμερα και ο Σ. Πέτσας, προαναγγέλλοντας ότι έως τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ήδη όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η άρση των μέτρων ξεκινάει από τις 27 Απριλίου, με τα υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ενώ την ίδια ημέρα ή την επομένη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα από εκεί και πέρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η σταδιακή άρση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, στις 4 Μαΐου με προτεραιότητα στην λειτουργία μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να επανέλθει σταδιακά η «κανονικότητα» στην οικονομική ζωή της χώρας, που αποτελεί και προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου αναμένεται να λειτουργήσουν ευεργετικά στον μηδενισμό των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, τρεις εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου, αναμένεται να λειτουργήσουν και μεγάλες επιχειρήσεις και να αρθούν στο μεγάλο μέρος τους οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, που τότε θα έχουν κλείσει δύο μήνες και δύο ημέρες (στις 23 Μαρτίου).

Ως προς αυτό συνηγορεί, σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, και η από 2/4 ανακοίνωση της, συνήθως, πολύ καλά πληροφορημένης Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020». Δηλαδή, η Εκκλησία της Ελλάδας έχει, στην ουσία, ήδη προεξοφλήσει από τις 2 Απριλίου ότι θα κάνει Ανάσταση, την 12η νυχτερινή της 26ης Μαΐου.

Πάντως, ως προς την 26η Μαΐου υπάρχουν τρεις προβληματισμοί:

-Ο πρώτος, τι θα γίνει το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο (6 έως 8 Ιουνίου), που είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και θεωρείται βέβαιο ότι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων θα ξεχυθούν στα εξοχικά και στα χωριά τους.

-Αν και πότε θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, με το πιθανότερο σενάριο να αναφέρει ότι οι πόρτες των σχολικών κτηρίων, τουλάχιστον για τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα ανοίξουν είτε την Δευτέρα 25/5 είτε μία εβδομάδα νωρίτερα.

-Αν θα πρέπει να διατηρηθούν απαγορεύσεις για τους ηλικιωμένους (άνω των 70) και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που είναι ευάλωτοι απέναντι στον κορωνοϊό.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 22/4/2020}