Χαλάζι στον καπνό μετά τη νεκρωτική ίωση, επλήγησαν κι άλλες καλλιέργειες

Σε καπνοχώραφα σε Φιλύρα, Δειλινά, Σκάλωμα, Δαρμένη, Πλαγιά και Κίνυρα χτύπησε η κακοκαιρία – Σε Φύλακα, Ίσαλο, Καλλιθέα, Βέννα, η έντονη νεροποντή προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες με βαμβάκια, ηλιόσπορο και καπνά – Η αναγγελία των ζημιών ξεκινάει σήμερα στα δημαρχεία των Δήμων Αρριανών και Μαρώνειας – Σαπών

Μετά την νεκρωτική ίωση, ήρθε το χαλάζι να πλήξει την καλλιέργεια καπνού στη Ροδόπη. Σε Φιλύρα, Δειλινά, Σκάλωμα, Δαρμένη, Πλαγιά και Κίνυρα χτύπησε η κακοκαιρία τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 29 Ιουλίου και το αποτέλεσμα αυτής ήταν να προκληθούν ζημιές σε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες στρέμματα του Δήμου Αρριανών.

Σε αυτά τα νούμερα συγκλίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν χθες σε αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Αρριανών και συνεχίζονται σήμερα στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών.

Στο αίτημα των ανθρώπων της περιοχής για μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών το υποκατάστημα ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη ανταποκρίθηκε άμεσα και ο Βασίλης Πλουμίδης επόπτης ΕΛΓΑ για τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης ήταν εκείνος που βρέθηκε στα χωράφια τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30 Ιουλίου.

Ο κος Πλουμίδης είχε μία πρώτη επαφή με τον δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών Γιάννη Σταυρίδη στο δημαρχείο στις Σάπες και στην συνέχεια μετέβη στα Αρριανά. Εκεί βρίσκονταν ήδη ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Αχμέτ Ιμπράμ και ο περιφερειακός σύμβουλος Μουσταφά Κατραντζή.

Ο περιφερειάρχης συνομίλησε με τον επόπτη του ΕΛΓΑ, ενώ νωρίτερα είχε συνομιλήσει με κατοίκους στα Αρριανά.

Πρώτο μέλημα του επόπτη του ΕΛΓΑ ήταν να δει με τα μάτια του όσα οι αγρότες της περιοχής μαρτυρούσαν για το χαλάζι που χτύπησε την περιοχή. Έτσι συνοδεία του αντιπεριφερειάρχη Αχμέτ Ιμπράμ και αγρότες επισκέφτηκε καλλιέργειες καπνού έξω από τα Αρριανά και στην συνέχεια σε Πλαγιά και Κίνυρα. Ειδικά σε χωράφια που βρίσκονται πλησίον των τελευταίων οικισμών διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής.

Εκεί το χαλάζι τρύπησε τα φύλλα του καπνού, ενώ η δύναμη της βροχής και ο αέρας έριξε τα φυτά στο έδαφος. “Τι θα πάρει ο παραγωγός από αυτό το χωράφι” τον ρώτησε αγρότης, δείχνοντας τα πεσμένα στο έδαφος φυτά.

Ο κος  Πλουμίδης πραγματοποιώντας μία πρώτη αυτοψία στα χωράφια καπνού του Δήμου Αρριανών, κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε αναγγελία των ζημιών σε όλες τις καλλιέργειες.

Η αναγγελία των ζημιών θα γίνεται στα δημαρχεία των Δήμων Αρριανών και Μαρώνειας – Σαπών αρχής γενομένης από σήμερα και για διάστημα 15 ημερών.

Παράλληλα τους συνέστησε να αφήσουν στον χωράφι τους έναν “μάρτυρα”, δηλαδή ένα τμήμα από το οποίο δε θα συγκομίσουν τίποτα, ώστε οι γεωπόνοι που θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους να μπορέσουν να διαπιστώσουν τη ζημιά.

Η κακοκαιρία της Κυριακής 29 Ιουλίου έπληξε καλλιέργειες και σε άλλες περιοχές του νομού Ροδόπης. Σε Φύλακα, Ίσαλο, Καλλιθέα, Βέννα, η έντονη νεροποντή προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες με βαμβάκια, ηλιόσπορο και καπνά.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 31/7/2018}