Ν. Ροδόπης: Προσπαθούν να σώσουν τον καπνό

Οι αγρότες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγάλουν παραγωγή

Για φαινόμενο που έχει να δει η περιοχή πάνω από 30 χρόνια, κάνει λόγο ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης και ζητάει παρεμβάσεις

Άνθρωποι μέσα στα καπνοχώραφα, γυναίκες και άνδρες, σκυμμένοι πάνω από τα φυτά, προσπαθούν να σώσουν την φετινή παραγωγή. Αυτή που πλήττεται από την ξηρασία και τις ασθένειες, με τον συνεταιρισμό καπνοπαραγωγών Θράκης να κάνει λόγο για φαινόμενο που έχει να δει η περιοχή πάνω από 30 χρόνια και τους αγρότες να επιδεικνύουν στον “Χ” τα άρρωστα καπνά. Στη διαδρομή μας σε καπνοπαραγωγικές περιοχές του Δήμου Αρριανών καταγράφουμε την προσπάθεια των ανθρώπων να προλάβουν να μεταφυτεύσουν τα καπνά, να ποτίσουν, με την ελπίδα ότι θα δώσουν παραγωγή. Μία δουλειά που γίνεται μόνο με το χέρι, απαιτεί υπομονή και πολλές ώρες δουλειά.

Βγάζουν τα μικρά φυτά από τα χωράφια για να προλάβουν την αρρώστια, όπως μας λέει ο Ιμπραήμ Σουλεϊμάν από την Εσοχή. Τον συναντάμε σε ένα χωράφι καπνού κοντά στον Δοκό να εργάζεται μαζί με άλλους άνδρες και γυναίκες “Η αρρώστια αυτή χτυπάει από το κεφάλι. Η αρρώστια εμφανίστηκε τώρα τον Ιούνιο όταν έπρεπε να τα σπείρουμε τότε το είδαμε”, μας λέει. Στο γιατί δεν πάει καλά η φετινή χρονιά ο κος Σουλεϊμάν δεν έχει μία σίγουρη απάντηση, αλλά είναι βέβαιος ότι η έλλειψη βροχής επηρεάζει αρνητικά. “Ψεκάσαμε, ό,τι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια το κάναμε και φέτος, αλλά…”, αναφέρει και προσθέτει “όσο μπορούμε προσπαθούμε να σώσουμε την παραγωγή, κάνουμε παραπάνω έξοδα και διαδικασία”. Επιπλέον έξοδα και κόπο κατέβαλλαν οι παραγωγοί του καπνού τη φετινή χρονιά. Ξεκίνησαν να ποτίζουν από πολύ νωρίς, καθώς η έλλειψη βροχής δεν ευνοούσε την ανάπτυξη των φυτών. “Μέχρι τώρα δεν είχε πέσει σταγόνα, πριν δύο μέρες έβρεξε μόνο”, μας λέει ο κος Σουλεϊμάν για να συνεχίσει τη δύσκολη δουλειά στο καπνοχώραφο.

Οι ενέργειες του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης

Με ενέργειές του ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης προσπαθεί να αναδείξει το θέμα, αφού αφορά ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν του νομού και το εισόδημα χιλιάδων ανθρώπων. Σε επιστολή του προς 1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου Ευάγγελο, 2) Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ Θεοφάνη, 3) Βουλευτή Ροδόπης κ. Καραγιουσούφ Αϊχάν, 4) Βουλευτή Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, 5) Βουλευτή Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιλχάν, θέτει αίτημα αξιολόγησης για ζημιές από εξαιρετικούς λόγους.

Αναλυτικά: Αξιότιμε κύριε υπουργέ, κύριοι φέτος η χρονιά για τον καπνό είναι πολύ δύσκολη λόγω ξηρασίας και ασθενειών, τέτοιο φαινόμενο έχει να δει η περιοχή πάνω από 30 χρόνια. Παρόλο της ξηρασίας και των ασθενειών και ενώ τα φυτά φυτεύονται στο χωράφι ξεραίνονται, η ζημιά αυτή ξεπερνά σε ποσοστό σε όλο το Νομό μας το 60% για να ανατρέψουμε αυτή τη ζημία έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια και κάθε μέσο και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Οι καπνοπαραγωγοί μας είναι άρτιοι γνώστες του καπνού και γνώστες του αντικειμένου και αυτό προκύπτει από την ποιότητα του καπνού που παράγετε κάθε χρόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις στα καπνοχώραφα η ζημία είναι ολική διότι καταστράφηκαν όλα τα φυτά και οι καπνοπαραγωγοί τα όργωσαν και τα ξαναφύτευσαν. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι καπνοπαραγωγοί μας είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και πλέον με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να διατηρήσουν τον καπνό στην περιοχή μας για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Όπως αντιλαμβάνεστε η φετινή ζημία των καπνοπαραγωγών μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν αξιολογηθεί για κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις και πρέπει να αποζημιωθεί. Ζητάμε με οποιονδήποτε τρόπο να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί μας από την ζημία που έχουν υποστεί διότι η φετινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

ΕΛΓΑ: Δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία ή ιώσεις

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθούν αποζημιώσεις σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, έγινε γνωστό ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία ή ιώσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις σε ζημιές που προκαλούνται από ξηρασία ή ιώσεις, αφού κάτι ανάλογο δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ με την υποβολή καταστάσεων από τους κατά τόπους δήμους και την διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην αρχή της χρονιάς.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 21/6/2018}