Ασπίδα προστασίας για τα μέλη του θέλει να δημιουργήσει ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης

Ειδικοί από όλη την Ελλάδα θα επισκεφτούν την περιοχή μας για να καταγράψουν τις αιτίες για τις ζημιές και να προτείνουν λύσεις

Κινήσεις ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν φέτος και οδήγησαν σε ζημιές που ξεπερνούν το 60% στην παραγωγή καπνών στη Ροδόπη, κάνει ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης.

Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή, ο Συνεταιρισμός έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα βήματα για να μπορέσει να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας.

Έτσι ήδη έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία δικτύου άρδευσης 35 χιλιομέτρων, για να βοηθήσουν τα μέλη τους σε αυτή την περίοδο.

Παράλληλα ειδικοί έχουν έρθει σε επαφή με τον Συνεταιρισμό, και θα επισκεφτούν την περιοχή μας εντός του καλοκαιριού, με τον πρόεδρο κ. Εσάτ Χουσεΐν να τονίζει πως αναμένονται επιστήμονες από τη συμβουλευτική εταιρεία Novacert, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, αλλά και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να καταγράψουν τις αιτίες που οδήγησαν στις ζημιές αυτές και να προτείνουν λύσεις.

Και με δεδομένο αφενός ότι η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί τρόπο ζωής για τους περισσότερους από τους αγρότες που ασχολούνται με αυτό αφετέρου ότι ο κλήρος είναι μικρός και κατατεμαχισμένος, ο κ. Εσάτ θεωρεί ότι δύσκολα θα μπορέσουν να περάσουν σε άλλες καλλιέργειες.

Για αυτό και ο Συνεταιρισμός κάνει προσπάθειες, και θα συνεχίσει να τις κάνει, ώστε να συνεχίσει κανονικά η καλλιέργεια παρά τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από τις συνθήκες.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 7/7/2018}