Μην γίνουν «στάχτη» τα καπνά, προσπαθεί ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού καλεί τους παραγωγούς να μην ενδίδουν στις χαμηλές τιμές των επιχειρηματιών

Από 4,30 έως 4,75 ευρώ το κιλό δίνουν στους καπνοπαραγωγούς οι εταιρίες μεταποίησης, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, μιλώντας στο  ράδιο Χρόνος 87.5fm. Τους περασμένους μήνες οι τιμές ήταν ακόμη χειρότερες. Ο πρόεδρος κάλεσε τους παραγωγούς να μην ενδίδουν στις χαμηλές τιμές, καθώς μόνο με συστράτευση θα μπορέσουν να μην γίνουν… στάχτη τα καπνά.

Ο πρόεδρος υπολογίζει ότι το 60% περίπου της καπνοπαραγωγής των μελών του Συνεταιρισμού δεν έχει δοθεί ακόμη στις εταιρίες, άρα ακόμη και την ύστατη στιγμή μπορεί να επιτευχθεί κάτι καλύτερο στις τιμές. Προς αυτό το σκοπό, στις αρχές της εβδομάδας, είχαν συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού. Όσο για τη θέση των επιχειρήσεων, ο Εσάτ Χουσεΐν μετέφερε: «Οι εταιρίες μας λένε ότι ο καπνός δεν έχει ποιότητα, για να τον αγοράζουν όσο το δυνατό πιο φθηνά». Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία του, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές στο σύνολό τους, δηλαδή ακόμη και για ποιοτικό μπασμά δεν υπάρχουν τιμές πάνω από 4,75 ευρώ το κιλό.

Παρών σε κάθε σημείο παράδοσης-παραλαβής ο Συνεταιρισμός

Ο Συνεταιρισμός δια στόματος του προέδρου του μεταφέρει το μήνυμα «θα είμαστε μαζί με τους καπνοπαραγωγούς» από τους οποίους ζητά ενότητα. Μάλιστα, «σε κάθε σημείο παράδοσης-παραλαβής καπνού θα είναι παρών ο Συνεταιρισμός», έκανε γνωστό ο Εσάτ Χουσεΐν, ώστε να υπάρχει επιτόπου διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή τιμή.

Πάντως, το πρόβλημα με τις τιμές είναι πανελλαδικό κι όχι μόνο τοπικό, αλλά στη Θράκη είναι ιδιαιτέρως αισθητό λόγω των πολλών οικογενειών που ασχολούνται με τη μονοποικιλία του καπνού. Γι’ αυτό, ο πρόεδρος δεν κρύβει ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι καπνοπαραγωγοί που παρατούν το επάγγελμα και φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς έχουν να αντιπαλέψουν τις χαμηλές τιμές, το διαχρονικό πλέον «κόψιμο» των επιδοτήσεων, αλλά και τις νόσους που κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη 1/2/2020}