Μετά τη συγκομιδή θα αναζητηθεί η ένταξη στα ΠΣΕΑ των καπνοκαλλιεργητών

Απάντηση του Β. Αποστόλου σε συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής

Στην τύχη τους θεωρεί το ΚΚΕ πως αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους φτωχούς καπνοκαλλιεργητές του ν. Ροδόπης που είδαν να καταστρέφεται η σοδειά τους από ασθένεια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Αυτό θεωρούν πως προέκυψε από τα όσα απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Σάκης Βαρδαλής.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η παραγωγή 6.000 καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης καταστράφηκε σε ποσοστό από 60% ως 100% από την ασθένεια της νευρωτικής ίωσης, η οποία ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη διάρκεια του χειμώνα στην περιοχή αλλά και από την ξηρασία της άνοιξης.

Σήμερα οι παραγωγοί αυτοί, στην πλειοψηφία τους φτωχοί βιοπαλαιστές, σε μια περιοχή που η καπνοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια, δηλαδή δεν έχουν να περιμένουν από κάπου αλλού έσοδα, βρίσκονται σε απόγνωση, σημείωσε ο βουλευτής, γιατί πέρα από την καταστροφή που υπέστησαν καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, φορολογία, εισφορά στον ΕΛΓΑ, τα ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ κ.λπ. Επιπρόσθετα αρκετοί από αυτούς προχώρησαν σε επανασπορά που σημαίνει ότι αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ήδη υψηλό κόστος της καλλιέργειας.

Ο βουλευτής απαίτησε από τον υπουργό να αναφέρει εντός της Βουλής τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών και να αποζημιωθούν φέτος οι καλλιεργητές, να ληφθεί απόφαση ώστε να παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ και αν έχει η κυβέρνηση σκοπό να αλλάξει επιτέλους τους κανονισμούς τόσο του ΕΛΓΑ όσο και των ΠΣΕΑ, έτσι ώστε όχι μόνο να αποζημιώνονται 100% οι ζημιές, αλλά και να συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και τέτοιου είδους αιτίες.

Ο Β. Αποστόλου απαντώντας τόνισε πως «δεν μπορούμε στην προκειμένη περίπτωση να καλύψουμε από τον ΕΛΓΑ τις συγκεκριμένες ζημιές, διότι στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ η συγκεκριμένη ζημιά δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη».

Όσο για το θέμα οι αγρότες να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ ή από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση θα πρέπει να «ολοκληρωθεί η περίοδος της συγκομιδής» και «εφόσον διαπιστωθεί ότι είχαν από τις ζημιές κάποια απώλεια εισοδήματος» τότε θα μελετηθεί το θέμα, αρκεί να υπάρχουν στοιχεία για την ζημιά, σημειώνοντας πως η αποζημίωση θα υπολογίζεται στο 30% της ζημιάς, αρκεί να εγκριθεί από την ΕΕ και να δοθούν οι πόροι από το Υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που για αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του μιας και αυτές καθυστερούν 3-4 χρόνια, όταν η ανάγκη των καπνοκαλλιεργητών είναι άμεση.

Για τη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή να αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών να προβεί σε ρυθμίσεις που να καλύπτουν τους αγρότες, θα πρέπει η περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όσο για το θέμα των οφειλών, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως θα μπορούν οι καλλιεργητές να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων που υπάρχουν για τις οφειλές.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 28/7/2018}