Κούλογλου: Διέξοδος για τη Θράκη η κάνναβη. Αντιδρούν τα λόμπυ των φαρμάκων

Για τις προοπτικές της κάνναβης στη Θράκη και τη χώρα αλλά και τον πόλεμο των φαρμακοβιομηχανιών στην ιατρική χρήση της μίλησε στην εκπομπή “Αγροτική ματιά” του Thrakinet με το δημοσιογράφο Σάκη Αντωνίου,ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, εξαιτίας της υστέρησης του νομικού πλαίσιου έχει μείνει αρκετά πίσω στην έρευνα σε σχέση με άλλες χώρες ενώ θα μπορούσε να απασχολήσει ικανούς νέους επιστήμονες. Όπως είπε, η δαιμονοποίηση της κάνναβης είχε ανακόψει πλήρως την επιστημονική έρευνα και είχε αποθαρρύνει τους επιστήμονες,  προσθέτοντας ότι με την αλλαγή του πλαισίου η χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω αλλά να μπει στο χώρο των τεχνολογικών ανακαλύψεων και να πρωταγωνιστήσει.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η παραδοσιακή φαρμακοβιομηχανία και οι μεγάλες πολυεθνικές είναι πολέμιοι της φαρμακευτικής κάνναβης, φοβούμενες ότι οι εναλλακτικές θεραπείες σε ορισμένες ασθένειες θα εκτοπίσουν τα παραδοσιακά σκευάσματα. “Είναι πολύ ισχυρά το λόμπυ και στην Ευρωβουλή όπου πιέζουν ώστε να μην υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. και η εξέλιξη αφορά μόνο όσα κάνει κάθε χώρα στο δικό της θεσμικό πλαίσιο. Στη Γερμανία, τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πλέον τις θεραπείες με τη φαρμακευτική κάνναβη, στην Ιταλία τα προϊόντα παράγονται από το Στρατό” ανέφερε.

Από την ιατρική κάνναβη παράγονται μόνο φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή χαπιών, σιροπιού ή ελαίου που επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα από συμβατικές θεραπείες σε συγκεκριμένες ασθένειες, είπε και σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ αυστηρές προδιαγραφές και αποτελούν προστατευόμενες παραγωγές ώστε να μην περνάνε στην κοινωνία.

Tην ίδια στιγμή, χρειάζεται προσοχή, καθώς όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, έχει γίνει πλέον πολύ εύκολη η πρόσβαση των νέων στην κάνναβη. “Αυτή η τάση δεν πρέπει να ενισχυθεί με κάνεναν τρόπο. Πρέπει όμως να σταματήσουμε και να το θεωρούμε διαβολικό. Εάν ένας έφηβος αρχίσει να καταναλώνει αλκοόλ από την ίδια ηλικία οι συνέπειες θα είναι πάλι καταστροφικές. Όμως δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στα δικαστήρια έφηβοι δεκαπέντε ετών για μικροποσότητες χασίς”.  

Προσέλκυση μεγάλων εταιριών και στήριξη σε ομάδες αγροτών

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την παραγωγική και αναπτυξιακή διέξοδο που συνιστά για την περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης η κάνναβη, όπου σχεδιάζονται μεγάλες καλλιέργειες και επενδύσεις.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αναμένεται η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου με την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων ώστε να δώσει τη δυνατότητα για επενδύσεις όχι μόνο σε πολυεθνικούς ομίλους, που πρέπει να προσελκυστούν, αλλά και σε μικρούς παραγωγούς και ομάδες αγροτών.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 5/3/2018}