45 χιλιάδες στρέμματα κάνναβης στην Ξάνθη

Επένδυση που θα επεκταθεί στα 100.000 στρέμματα ετοιμάζει εταιρεία του Καναδά, ύψους 1,1 Δις ευρώ – Καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτική χρήση

Έτοιμη να παράξει και να καλλιεργήσει φαρμακευτική κάνναβη στην Ξάνθη είναι καναδική εταιρία που βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλούσε στη Βουλή για την αποποινικοποίηση της κάνναβης και τη νομιμοποίησή της για προσωπική χρήση, η εταιρία «Aphria» είχε ήδη ετοιμάσει το… business plan της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της καναδικής εταιρίας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Στέργιο Πιτσιόρλα,

Όπως προκύπτει, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με την εταιρία, καθώς αναμένονται υπουργικές αποφάσεις που θα θέσουν σε εφαρμογή τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι είναι μια σοβαρή επενδυτική πρόταση που αναμένεται να «ανοίξει» 450 θέσεις εργασίας, ενώ το οικονομικό της αποτύπωμα υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Η επένδυση θα ξεκινήσει από 45.000 στρέμματα με ορίζοντα να φθάσουν τα 100.000 στρέμματα στα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρία έχει βολιδοσκοπήσει πως στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες, και πιο συγκεκριμένα η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία αλλά και τα Σκόπια, στις οποίες βλέπει δυνητικά ευκαιρίες για να επενδύσει στην καλλιέργεια.

Τις έντονες επιφυλάξεις της για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα εξέφρασε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, Μαρίνα Τσίγκα.

Επεσήμανε ότι διεθνείς μελέτες δείχνουν πως στην Ελλάδα ο πειραματισμός με την κάνναβη ξεκινά κάτω από τα 14 έτη, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των εφήβων που πειραματίζονται με κάνναβη.

Θετική στάση απέναντι στην ιατρική χρήση της κάνναβης, ωστόσο, έδειξε η πλειονότητα των φορέων, όπως οι σύλλογοι ασθενών, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ κ.ά. Κοινή παραδοχή όλων η ορθολογική χρήση και η καλλιέργεια αποκλειστικά και μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, της Μ. Ν. Γεωργαντά, 2/3/2018}