Κανένα κρούσμα της νόσου της πανώλης των μηρυκαστικών στην ΑΜΘ

Ζώνη επαγρύπνησης 10 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία εφαρμόζει η κτηνιατρική υπηρεσία

Κανένα κρούσμα της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν έχει εντοπιστεί στην Περιφέρειά μας, σημείωσε την Δευτέρα 30 Ιουλίου ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, απαντώντας σε επερώτηση του περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστου Τρέλλη.

Την ίδια ώρα πραγματοποιείται εμβολιασμός για τη νόσο, ενώ έχει δημιουργηθεί και ζώνη επαγρύπνησης στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο κ. Τρέλλης στην επερώτησή του, αφού επισήμαινε πως η πανώλη έχει εντοπιστεί, μετά από τα παράλια της Τουρκιάς, και σε εκμεταλλεύσεις στη Βουλγαρία, με το νόσημα να εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κρίνοντας την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη απέστειλε σχετικές εγκυκλίους με οδηγίες, όπου

καταγράφονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πιθανότητας εισόδου και εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα με επίκεντρο τις περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Τρέλλης σημείωσε πως οι αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις προσβολής και θανάτωσης κοπαδιού υπολείπονται κατά πολύ από την πλήρη αναπλήρωση του κόστους, ενώ η είσοδος και η μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας, που ήδη δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Για αυτό και ζήτησε να μάθει τα μέτρα που θα λάβει η περιφέρεια ώστε να μην εισέλθει και εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας, να μη επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου, και να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου.

Κανένα κρούσμα στην Περιφέρεια

Ο κ. Μέτιος σημείωσε στην απάντησή του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κρούσμα της ασθένειας στην ΑΜΘ.

Ήδη όμως η Περιφέρεια υλοποιεί, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, πρόγραμμα εμβολιασμού για τέσσερις σημαντικές ασθένειες, τον αφθώδη πυρετό, την ευλογιά των προβάτων, την οζώδη δερματίτιδα και την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ και Εθνικούς, αφορά εμβολιασμούς στην Περιφέρεια ΑΜΘ για όλες τις κατηγορίες, ενώ ειδικά για την πανώλη των μηρυκαστικών η Κτηνιατρική υπηρεσία του Έβρου έχει εκδώσει απόφαση για τον ορισμό ζώνης διαρκούς επαγρύπνησης.

Πρόκειται για μια περιοχή 10 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι, με εξετάσεις στα ζώα, ενημέρωση των κτηνοτρόφων, έλεγχος για την αγοραπωλησία ζώων αλλά και απαγόρευση της βόσκησης σε συγκεκριμένες περιοχές κοντά στον ποταμό Έβρο

Αυτό προβλέπει η νομοθεσία, για τη συγκεκριμένη ασθένεια, και τα μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Μέτιο, είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικά.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 1/8/2018}