Το κάμπινγκ Φαναρίου μπήκε στο τουριστικό “παιχνίδι”

Ο διευθυντής του κάμπινγκ Φαναρίου Θάνος Παναγιωτόπουλος στον “Χ” για υποδομές, επισκεψιμότητα, προφίλ τουριστών, μελλοντικά σχέδια, οφειλές – 88 τροχόσπιτα φέτος, τουλάχιστον 25 οικογένειες Βουλγάρων σε σχέση με 2 το 2016

Βελτιωμένη εικόνα χρόνο με τον χρόνο, από το 2014 μέχρι και σήμερα, παρουσιάζει το κάμπιγνκ Φαναρίου, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε). Οι παρεμβάσεις εκ των έσω, σε συνδυασμό με το έργο 2,3 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε ΑμεΑ που θα κάνει ο Δήμος Κομοτηνής, αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία να αναπλάσουν ολικά το παραλιακό μέτωπο Φαναρίου – Αρωγής. Μέχρι τότε όμως, το κάμπινγκ έχει ήδη αυξήσει τους δείκτες επισκεψιμότητας, βελτιώσει τις υποδομές του και συμμαζέψει την οικονομική του κατάσταση.

Αυξημένες κρατήσεις για σεζόν, 25 οικογένειες Βούλγαρων στο κάμπινγκ

Ο “Χ” συνομιλεί με τον διευθυντή του κάμπινγκ Φαναρίου Θάνο Παναγιωτόπουλο, για να μας ενημερώσει για τους φετινούς δείκτες επισκεψιμότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι φέτος συνολικά έχει καταγραφεί αύξηση των διαμενόντων κατά 80%, ενώ συγκρίνοντας το περσινό με το φετινό καλοκαίρι έχει υπάρξει αύξηση 23%. “Ξεκινήσαμε από τα 52 πακέτα μακράς διαμονής και τώρα είμαστε στα 88”, σημειώνει ο κος Παναγιωτόπουλος που εξηγεί ότι από τις 180 μόνιμες θέσεις, συγκεκριμένα από τις 115 συγκεκριμένα που αφορούν τροχόσπιτα έχουν κλειστεί για όλη την θερινή σεζόν (τρίμηνο Ιούνιος-Αύγουστος) οι 88 (αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί κατά λίγο ακόμη), εκ των οποίων περί των 25 έχουν κλειστεί από Βούλγαρους. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι για τον τουρισμό της περιοχής καθώς “το 2016 ήταν κλεισμένες 2 θέσεις από οικογένειες από την Βουλγαρία και το 2017 ήταν περί των 10”, σημειώνει ο διευθυντής.

Όσο για τους κατασκηνωτές σε σκηνές, αυτοί είναι “μία πονεμένη ιστορία”, σύμφωνα με τον διευθυντή, καθώς “με το που σταμάτησε η νύχτα στο Φανάρι, με τα beach bar, σταμάτησε η νεολαία που έκανε κάμπινγκ”, αν και φέτος κάτι πάει να κινηθεί με τα beach bar που έχουν προσελκύσει ξανά τους νέους κατά τις βραδινές ώρες με κάποια παραλιακά πάρτι.

Συμμάζεμα των οικονομικών οφειλών

Ο διευθυντής παρατηρεί αύξηση στα έσοδα κατά 45.000 ευρώ περίπου, αλλά και συμμάζεμα των χρωστούμενων, καθώς το 2014 υπήρχαν 300.000 ευρώ απλήρωτες οφειλές από κατασκηνωτές, που είχαν καταστήσει την όποια παρέμβαση – μέσω ίδιων πόρων της επιχείρησης – απαγορευτική. “Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον κόσμο που παρέμεινε στο κάμπινγκ, γιατί από το 2014 και μετά έφυγε πολύς κόσμος, ενώ κάποιους τους διώξαμε κι εμείς λόγω παλιών οφειλών. Όμως, όσοι έμειναν απέδειξαν ότι αγαπούν το κάμπινγκ κι έφεραν στην περιοχή κι άλλους ανθρώπους, φίλους τους”, σημειώνει ο διευθυντής.

“Πέφτουν” 2,3 εκ. ευρώ

Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, η ανάπλαση και ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών του οικοτουριστικού πάρκου στο Φανάρι Ροδόπης, προϋπολογισμού 2.359.950 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020. Ο Φ.Π.Α. θα καταβληθεί από πόρους της ΕΤΑΔ. Το έργο αφορά  στην περιοχή όπου βρίσκονται τα ακίνητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο Φανάρι Ροδόπης, τα οποία διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), σε μία έκταση παρέμβασης 169 στρεμμάτων.

Το έργο αφορά στην κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του οικοτουριστικού πάρκου, οργανώνονται σε δύο λειτουργικές ζώνες.

“Νομίζω πως μέσα στον χειμώνα τα έργα θα ξεκινήσουν. Ο χάρτης του Φαναρίου πλέον θα αλλάξει ριζικά, μπαίνοντας από την παλιά ακτή του ΕΟΤ μέχρι την Αρωγή, όλο αυτό το κομμάτι θα γίνει πάρα πολύ όμορφο. Θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας”, είναι η πεποίθηση που εκφράζει στον “Χ” ο διευθυντής του κάμπινγκ, ο οποίος εξηγεί ότι η σχέση με την ΠΑΜ-Θ και με τον Δήμο Κομοτηνής (ιδίως τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δ. Πολιτειάδη τον οποίο μνημονεύει) είναι σε πολύ καλό επίπεδο, κι έτσι προχωρούν γρήγορα οι όλες διαδικασίες.

Δήμος Κομοτηνής: “Κουμπώνει” το σχέδιο προσβάσιμων ακτών

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Κομοτηνής, είναι ένας εκ των δώδεκα πανελλαδικά, που θα αξιοποιήσουν συνολικό κονδύλι ύψους 2 εκ. ευρώ για έργα υποδομών που θα εξασφαλίζουν αυτόνομη πρόσβαση σε θάλασσες και παραλίες για τα ΑμεΑ και άλλες κατηγορίες ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα προσβάσιμη παραλία Ιουλία και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο κάμπινγκ Φαναρίου (από την ΕΤΑΔ Α.Ε.) δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής να αποκτήσει χαρακτήρα ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού για όλους.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

 

{Πηγή Δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 11/7/2018}