«Καμπανάκι» Συνολάκη για φωτιές: Θα έχουμε «μέγα πυρκαγιές» και του χρόνου

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Για τις ακραίες πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και προειδοποιώντας ότι «θα έχουμε “μέγα πυρκαγιές” και του χρόνου».

«Θα μας πάρει χρόνο να δούμε γιατί είναι “μέγα” πυρκαγιές» σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξηγώντας ότι «η παρατεταμένη ξηρασία έκανε τις φωτιές να καίνε πιο έντονα». Το τι πήγε και τι δεν πήγε καλά όμως, διευκρίνισε, θα φανεί στην πορεία.

«Θα πρέπει να αποκτήσουμε το δικό μας σύστημα δορυφόρων»

Εξηγώντας τι μπορεί να πήγε λάθος στην περίπτωση του Έβρου που καίγεται εδώ και εννιά μέρες, ο κ. Συνολάκης είπε ότι «το ένα θέμα είναι αν είχαν καθαριστεί οι δρόμοι του δάσους και το άλλο είναι ότι η φωτιά ξέσπασε και μαίνεται σε δύσβατο σημείο».

«Οι πυρκαγιές κάνουν το δικό τους μικροκλίμα, αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιο ήταν το θερμικό φορτίο, η θερμοκρασία, ελπίζω πως θα έχουμε σύντομα δορυφορικές εικόνες του θερμικού φορτίου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε το δικό μας σύστημα δορυφόρων στην Ελλάδα, ώστε να βλέπουμε σε μικρότερο διάστημα τις εικόνες της πυρκαγιάς και να μπορεί η πυροσβεστική να βλέπει την εικόνα σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή όσο εξελίσσεται η φωτιά. Μπορείς να τις βλέπεις σε τρεις ώρες, όχι σε μικρότερο διάστημα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Πρέπει να γίνεται προσομοίωση της πυρκαγιάς, σε κάθε πυροσβεστικό –όπως γίνεται στην Αμερική- υπάρχει ο χειριστής που έχει ένα λάπτοπ που του επιτρέπει να κάνει μία χονδροειδή προσομοίωση για το πού θα πάει η φωτιά» ανέφερε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 27/8/2023}