“Καμπάνα” στο Δήμο Ιάσμου για τα αδέσποτα της πανεπιστημιούπολης

Στο πρόσωπο του αντιδημάρχου Χισήμ Ιρφάν η καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ροδόπης – Φοιτήτρια κινήθηκε νομικά εναντίον των υπευθύνων μετά την επίθεση σκύλου που δέχτηκε τον Οκτώβριο του 2016 στις φοιτητικές εστίες

Η πρώτη “καμπάνα” της Δικαιοσύνης για τη μη ορθή διαχείριση των αδέσποτων σκυλιών έπεσε στο Δήμο Ιάσμου και αφορά τα αδέσποτα της πανεπιστημιούπολης.

Ήταν 4 Οκτωβρίου 2016 όταν νεαρή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, οικότροφος των εστιών της πανεπιστημιούπολης, δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο σκυλί στον εξωτερικό χώρο των φοιτητικών εστιών, με συνέπεια να επέλθει σωματική βλάβη στο γόνατό της. Η νεαρή κοπέλα πήγε στο νοσοκομείο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Την επομένη πήγε στην Εισαγγελία Ροδόπης όπου κατέθεσε μήνυση κατά των υπευθύνων, που στην περίπτωση των αδέσποτων της  πανεπιστημιούπολης είναι ο Δήμος Ιάσμου, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει η περιοχή. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του Δήμου Ιάσμου και συγκεκριμένα κατά του αντιδημάρχου Χισήμ Ιρφάν.

Η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης, με την απόφαση να εκδίδεται το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Παρούσα η φοιτήτρια που κατέθεσε τη μήνυση με δικηγόρο της την Λευκοθέα Σαλονικίδου, όπως και ο κατηγορούμενος αντιδήμαρχος Χισήμ Ιρφάν εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο και περιφερειακό σύμβουλο Οντέρ Μουμίν.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα είναι ο Δήμος εντός των διοικητικών του ορίων. Η φοιτήτρια κατέθεσε τα όσα συνέβησαν, ενώ επικουρικά μίλησε και ένας ακόμα μάρτυρας. Αμφότεροι βεβαίωσαν ότι εντός της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής υπάρχουν αγέλες σκύλων.

Εκ μέρους της κας Σαλονικίδου προσκομίστηκαν επιστολές του πρύτανη του ΔΠΘ προς τον Δήμο Ιάσμου ήδη από το 2013 με τις οποίες ζητά να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση των αδέσποτων μέσα στην πανεπιστημιούπολη γιατί καθίστανται επικίνδυνα για τους φοιτητές. Επιχειρήματα παρουσίασε από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου αντιδημάρχου Ιάσμου κος Μουμίν περί αθωωτικών αποφάσεων αντιδημάρχων του Δήμου Κομοτηνής σε παρόμοια περιστατικά, επικαλούμενος ακόμα και απόφαση του Αρείου Πάγου.

Τελικά ο αντιδήμαρχος Χισήμ Ιρφάν κρίθηκε ένοχος για απλή σωματική βλάβη κατά το άρθρο 314 του Ποινικού Κώδικα και η επιβληθείσα ποινή είναι 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή, με το δικαίωμα της έφεσης, ενώ του επιδικάστηκαν και τα δικαστικά έξοδα.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 21/2/2018}