Καμιά ανησυχία για την οζώδη

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας καταγράφηκε στην ευρωπαϊκή Τουρκία – Πάντα σε εγρήγορση η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΑΜΘ

Η οζώδης δερματίτιδα έκανε και πάλι την εμφάνισή της σε εκτροφή βοοειδών στην ευρωπαϊκή Τουρκίας, και ειδικότερα στην επαρχία της Αδριανούπολης.

Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, Αχιλλέα Σαχπατζίδη, αυτός επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κρούσματος, που όμως είχε εμφανιστεί στις 30 Απριλίου (δηλαδή περίπου 2 μήνες πριν).

Ωστόσο, οι Τούρκοι άργησαν να καταγράψουν το κρούσμα, με αποτέλεσμα να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι αυτό να γίνει και επίσημα γνωστό.

Ο κ. Σαχπατζίδης εξήγησε, προκειμένου να μην προκληθεί καμιά ανησυχία, πως έτσι κι αλλιώς ο χρόνος επώασης της ασθένειας είναι 28 ημέρες.

Αφού λοιπόν πέρασε ήδη αυτό το διάστημα και δεν καταγράφηκε κανένα άλλο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, κατά τον κ. Σαχπατζίδη – από τη στιγμή μάλιστα που όλο το ζωικό κεφάλαιο του Έβρου είναι ήδη εμβολιασμένο.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σαχπατζίδης επεσήμανε πως, έτσι κι αλλιώς, οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής είναι σε εγρήγορση, έχοντας μάλιστα ήδη ενημερώσει και τους κτηνοτροφικούς συλλόγους της περιοχής.

Γι’ αυτό άλλωστε, υπενθυμίζονται και οι βασικές οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται, από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, για παν ενδεχόμενο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, του Μ.Κ., 20/6/2018}