Αρκετά καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο Παπίκιο

«Το 95% έχει οριοθετηθεί» δηλώνει ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κ. Κούκουρας. Βορειανατολικά του Φυλακίου Μαχαίρα ένα ενεργό μέτωπο, ενημερώνει ο δήμαρχος Ιάσμου Οντ. Μουμίν. Εθελοντές ορειβάτες βοηθούν και αυτοί στο έργο της κατάσβεσης με το δικό τους τρόπο

Έχουν οριοθετηθεί μέτωπα, ωστόσο όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πυρκαγιά στο Παπίκιο Όρος που καίει από τις 22 Οκτωβρίου. Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα τόσο του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Κούκουρα, όσο και από τα λεγόμενα του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν. Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι και χθες 07/11 την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο υπήρχε ενεργό μέτωπο βορειανατολικά του Φυλακίου Μαχαίρα, ενώ τα υπόλοιπα είχαν οριοθετηθεί.

Μόνο από τον ελάχιστο καπνό –σε σχέση με τις υπόλοιπης μέρες- που φαίνεται από μακριά, μπορεί κάπως να διαπιστώσει ότι πράγματι η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλύτερη. Δεν πρέπει όμως να βγαίνουν γρήγορα συμπεράσματα γιατί στην περιοχή τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας (07/11) επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι. Θυμίζουμε ότι από την 22α Οκτωβρίου έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα επί ελληνικού εδάφους, ενώ επίσης χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί επί βουλγαρικού εδάφους.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν εξαρχής δύσκολο λόγω της δύσβατης προσέγγισης. Για αυτό το λόγο πυροσβέστες από πολλά μέρη της Ελλάδας, έφτασαν στην Κομοτηνή για να συνδράμουν στην κατάσβεση. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες έχουν γεμίσει αυτές τις μέρες την πόλη, εξαιτίας της φωτιάς του Παπικίου Όρους. Πυροσβέστες από την Αθήνα αποχαιρέτησαν χθες (07/11) την Κομοτηνή και φωτογραφήθηκαν με την ελληνική σημαία μπροστά από το «Σπαθί». Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι πυροσβέστες φεύγουν μεν, αλλά αντικαθίστανται από άλλους όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο κος Κούκουρας.

Ο «Χ» στο Φυλάκιο Μαχαίρα

Στο Φυλάκιο Μαχαίρα βρέθηκε ο «Χ». Από τον οικισμό Θάμνα ακολουθώντας ένα δύσβατο χωματόδρομο φτάνει κανείς μετά από περίπου μισή ώρα στο Φυλάκιο Μαχαίρα. Για μην χαθεί κανείς, υπάρχουν σχετικές ταμπέλες που λένε: «Προς πυρκαγιά». Εκεί υπάρχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων που βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης.

Όπως μας είπαν άνθρωποι της πυροσβεστικής το ενεργό μέτωπο από το Φυλάκιο, απέχει περίπου 10-15 χιλιόμετρα. Είναι πολύ επικίνδυνο και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς όπως μας μετέφεραν πέφτουν δένδρα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινδυνέψουν ζωές ή να προκληθούν υλικές ζημιές σε οχήματα.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς που βρίσκονταν βόρεια του Μίσχου φαίνεται πως έχουν οριοθετηθεί και πλέον βόρεια από τα Θάμνα επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης. Για αυτόν τον λόγο το Κέντρο Διαχείρισης Οχημάτων και Πόρων μεταφέρθηκε από τον Μίσχο στα Θάμνα.

Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη μίλησε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κούκουρας. «Έχουμε οριοθετήσει γύρω στο 95% της πυρκαγιάς. Μένει ένα μικρό κομμάτι βορειανατολικά από το Φυλάκιο Μαχαίρα. Είναι σε μια πλαγιά πολύ δυσπρόσιτη και δύσβατη. Έχουμε προσεγγίσει την φωτιά και σήμερα (σ.σ. χθες 07/11) θα κάνουμε την προσπάθειά μας, ώστε σύντομα να έχουμε οριοθετήσει όλη την πυρκαγιά» είπε αναλυτικά.

Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής γίνονται με πεζοπόρα τμήματα, καθώς όπως ενημέρωσε ο κος Κούκουρας «τα αεροσκάφη όταν έχει νεφώσεις και έχει σημεία που δεν μπορούν να κατέβουν, δεν μπορούν να έχουν την αποτελεσματικότητα που θα έχουν τα επίγεια τμήματα. Στην προκειμένη περίπτωση εμείς κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει ώστε να προωθήσουμε νερό στο σημείο, ώστε να κάνουμε οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Την πρόσβαση στα σημεία που καίγονται την δημιουργεί η ίδια η πυροσβεστική σε συνεργασία με άλλους φορείς είπε ο κος Κούκουρας και πρόσθεσε ότι «να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα. Είμαστε κοντά (σ.σ. στην κατάσβεση της πυρκαγιάς». Επιπλέον, εξήγησε πως πυροσβέστης από την περιοχή μας δεν φεύγουν, αλλά «αντικαθίστανται από άλλους. Σήμερα θα γίνει αλλαγή των πεζοπόρων τμημάτων από Αθήνα και από Πάτρα. Έχουν ενισχυθεί όλες οι δυνάμεις και κανένας δεν έχει αποχωρήσει από το πεδίο».

Ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε το βράδυ της Κυριακής 06/11: Επιγείως επιχειρούν συνολικά (με εναλλαγές σε βάρδιες) περίπου 187 πυροσβέστες σε 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 40 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 20 εθελοντές. Εναέρια μέσα δεν επιχείρησαν λόγω χαμηλής νέφωσης. Παραμένουν στο μέτωπο και συντονίζουν επιτελικά οι αρχιπύραρχοι, Νικόλαος Αθάνατος και Κωνσταντίνος Κούκκουρας. Στο Κέντρο Διαχείρισης Οχημάτων και Πόρων, στα Θάμνα, συντονίζει ο επιπυραγός, Νικόλαος Κατσιγιαννάκης. Εκ μέρους του δήμου Ιάσμου συντονίζει ο δήμαρχος Ιάσμου. Το Κέντρο Διαχείρισης Οχημάτων και Πόρων μεταφέρθηκε από τον οικισμό Μίσχου στον οικισμό Θάμνα του Δήμου Ιάσμου. Υφίσταται ένα ενεργό μέτωπο στα Βορειοανατολικά του Φυλακίου Μαχαίρα. Βόρεια του οικισμού Μίσχου οριοθετήθηκαν όλα τα ενεργά μέτωπα».

Μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος σε νεότερη ανάρτησή του σημείωσε ότι «το μοναδικό ενεργό μέτωπο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του οικισμού Θάμνα, στην περιοχή του Φυλακίου Μαχαίρα. Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά. Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας, από Φωλεά και Δύμη, που συνέδραμαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς».

Εθελοντές ορειβάτες του ΕΟΣ Κομοτηνής βοηθούν στην καθοδήγηση

Στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ο ΕΟΣ Κομοτηνής διέθεσε το ορεινό καταφύγιο στο ύψωμα Φύλακας, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ομάδων πυρόσβεσης. Παράλληλα εθελοντές ορειβάτες σε συνεργασία με άνδρες της θηροφυλακής συνδράμουν στην καθοδήγηση των ομάδων πυρόσβεσης σε δύσβατες περιοχές.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 8/11/2022}