Έβρος: Καλλιεργούνται περίπου 2.000 στρέμματα αρωματικών φυτών

Ολοένα αυξάνει το ενδιαφέρον των Εβριτών καλλιεργητών για τα αρωματικά φυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο Συνεταιρισμός Καλλιεργητών Αρωματικών Φυτών Έβρου Ροδόπης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πασχάλης Παπαδάκης μέσα από τη συχνότητα του ThrakiNet, τα στρέμματα θα είναι περίπου διπλάσια την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και αυτό προκύπτει ήδη από τις παραγγελίες φυτών και τις δηλώσεις καλλιέργειας που ετοιμάζουν οι αγρότες.

Τα αρωματικά φυτά είναι μία νέα καλλιέργεια, και πολλά από αυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν στον Έβρο λόγω των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών είπε ο κος Παπαδάκης, αλλά ταυτόχρονα ακόμη και αν ένα χωράφι δεν είναι απολύτως κατάλληλο, μέσα από τα σεμινάρια και τις ημερίδες που γίνονται οι αγρότες μπορούν να ενημερωθούν για το πώς να το βελτιώσουν με τη χρήση κατάλληλων γεωργικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα όμως, τα χωράφια του κάμπου δεν ενδείκνυνται για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών εξήγησε ο κος Παπαδάκης ενώ υπό προϋποθέσεις ένας αγρότης μπορεί να αποκομίσει έως και 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Η προμήθεια αρωματικών φυτών έως τώρα γινόταν από τη Βουλγαρία κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή στη γειτονική χώρα η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών είναι περισσότερο προηγμένη και υπάρχουν περισσότερες ποικιλίες. Λόγω της αυξημένης ζήτησης όμως, πλέον η προμήθεια γίνεται και από φυτώρια της Ελλάδας, τα οποία βελτιώνουν και τα φυτά τους, αλλά και τις τιμές τους.

Τέλος, η σημαντικότερη επισήμανση που έκανε ο κος Παπαδάκης είναι η ανάγκη ένταξης των καλλιεργητών σε Συνεταιρισμούς καθώς η ζήτηση της αγοράς αφορά πλέον πολύ μεγάλες ποσότητες, που οι μεμονωμένοι καλλιεργητές δεν μπορούν να παράξουν.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 20/3/2019}