Ξεκινά η καλλιέργεια τεύτλων στον Έβρο – «όσοι μείναμε θα προσπαθήσουμε»

Ενθαρρυντικά για την τευτλοκαλλιέργεια είναι τα νέα που έρχονται από την Θεσσαλονίκη και τα κεντρικά της ΕΒΖ.

Τόσο οι αγρότες όσο και η ίδια η κυβέρνηση, εν αναμονή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υποψήφιου επενδυτή, κάτι που τελικά συνέβη.

Το επενδυτικό σχήμα του Λούκας Φέκερ ανέλαβε την ΕΒΖ, η οποία από εδώ και στο εξής γνωρίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία της.

Οι παραγωγοί του Έβρου υποδέχθηκαν τα νέα με χαρά, ωστόσο περιμένουν και τις νεότερες εξελίξεις.

«Περιμένουμε να δοθεί η εντολή να πάρουμε σπόρο. Όσοι από εμάς έχουμε απομείνει και δεν έχουμε δεσμεύσει τα χωράφια μας με άλλες καλλιέργειες», δηλώνει ο Γραμματέας των τευτλοπαραγωγών Έβρου Πρόδρομος Προϊκάκης.

Το στοίχημα πλέον είναι το μέγεθος της παραγωγής, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τεύτλα που δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000 στρέμματα στον Έβρο, δεδομένου του ότι απομένουν το πολύ 2 εβδομάδες για τις καλλιέργειες.

«Οι εξελίξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές κυρίως για την επόμενη χρονιά. Εμείς ξεκινάμε με όρεξη για το καλύτερο, αλλά το τι θα κάνει ο κάθε παραγωγός είναι δική του δουλειά», καταλήγει ο Πρ. Προϊκάκης.

Τα εργοστάσια που θα λειτουργήσουν εκτιμάται ότι θα είναι του Πλατέως και της Ορεστιάδας, ενώ η όλη διαδικασία φέτος θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή της Innovation Brain και των Hellenic Farmers Company που θα συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο νέο σχήμα που θα «τρέχει»  τη βιομηχανία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 1/4/2019}