Χωρίς σοβαρά προβλήματα το «πέρασμα» της κακοκαιρίας από τη Θράκη

Πτώσεις δέντρων και κλαδιών και «μεταφερόμενοι κάδοι» συνέθεταν το σκηνικό στην Ροδόπη – Μικρότερα τα προβλήματα στην Ξάνθη – Πυρκαγιά σε πευκοδάσος στη Λευκίμη Σουφλίου – Την ανάγκη λήψης μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων υπογραμμίζει ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ Κώστας Χουβαρδάς

Δίχως σοβαρά περιστατικά, αλλά με προβλήματα κυρίως ως προς την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στο οδικό δίκτυο της Ροδόπης, εκτυλίχθηκε η κακοκαιρία που «χτύπησε» την περιοχή από το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Ιουλίου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και η σφοδρή καταιγίδα ήταν τα χαρακτηριστικά του καιρού για τα οποία βέβαια είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς, Πυροσβεστική, Δήμος και Περιφέρεια ΑΜ-Θ να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Παρασυρμένοι κάδοι, σκουπίδια, κλαδιά αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων ολόκληρα δέντρα ξεριζωμένα συνθέτουν την εικόνα της Ροδόπης, μετά την ύφεση των φαινομένων, ενώ κατεγράφησαν και περιπτώσεις όπου ο αέρας «σήκωσε» λαμαρινένιες σκεπές σπιτιών στον οικισμό του Ηφαίστου. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κώστα Χουβαρδά στη Ροδόπη κατεγράφησαν 14 πτώσεις δέντρων αλλά και μία φωτιά που προκλήθηκε σε κολώνα στον οικισμό του Κοσμίου.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης σημεία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Θέμη Τζενετίδη, η Λεωφόρος Βασιλέως Παύλου, μπροστά από το Μαρώνειο Μέγαρο, όπου κόπηκε κλαδί από τον πλάτανο και έπεσε στη μέση του δρόμου εμποδίζοντας την κυκλοφορία, οι οδοί Ορφέως και Παπανδρέου, ενώ πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν τόσο στον δρόμο Παγουρίων και Κρανοβουνίου, όσο και στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής – Ξυλαγανής στο ύψος του Ποταμού Λίσσου όπου η πτώση δέντρου διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία στο ρεύμα προς τον οικισμό της Ξυλαγανής.

Εκτός λειτουργίας είναι οι φωτεινοί σηματοδότες στην διασταύρωση του εμπορικού Κέντρου Κosmopolis, ενώ ο αέρας «σήκωσε» ομπρέλες των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου καθώς και κλαδί δέντρου που ξεριζώθηκε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής κ. Θέμη Τζενετίδη, δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με τις ζημιές να περιορίζονται στα προαναφερθέντα, ενώ από την πρώτη στιγμή επί ποδός ήταν τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής όσο και τα αρμόδια συνεργία του Δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Νυχτερινή επιχείρηση απομάκρυνσης πεσμένων δέντρων από συνεργεία του Δήμου που δημιουργούσαν προβλήματα στην κυκλοφορία είχαμε και στον Δήμο Μαρωνείας Σαπών και πιο συγκεκριμένα στα Μίρανα που αποκλείστηκαν, στην Σαλμώνη και στον δρόμο από Προσκυνητές προς Κρυονέρι.

«Δεν κινδύνεψαν ζωές, ούτε είχαμε υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα» επεσήμανε ο κ. Τζεντίδης, ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Γιάννη Μουρτίδη και τον κ. Αδαμάντιο Ευτυχιάκο, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία που έχριζαν παρέμβασης και περιορίζονταν «στο φράξιμο δρόμων, από τα πεσμένα κλαδιά, τα οποία και με την ύφεση των φαινομένων απομάκρυναν τα συνεργεία του Δήμου. Οι εργασίες συνεχίζονται και την σημερινή ημέρα – Τρίτη 24 Ιουλίου – σε σημεία που μας υποδεικνύουν και οι ίδιοι οι πολίτες».

«Τα συνεργεία μας είναι ακόμα έξω και είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει» ανέφερε χαρακτηριστικά μη ξεχνώντας να ευχαριστήσει «τόσο τους συναδέλφους Πυροσβέστες για την άμεση ανταπόκριση όπου χρειάστηκε αλλά και τους ανθρώπους του Δήμου που επίσης ανταποκρίθηκαν άμεσα σε κάθε κλήση».

Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους και στην Ξάνθη

Σύμφωνα με τον κ. Χουβαρδά τα προβλήματα όμως από την κακοκαιρία δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ροδόπη, αλλά στο σύνολο της Θράκης, με την γειτονική Ξάνθη να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους, ειδικά στην τοπική κοινότητα Μαγγάνων Ξάνθης όπου ο εκεί Δήμος έκανε λόγο για ανεμοστρόβιλους που παρέσυρε και στέγες σπιτιών, ενώ πτώσεις δέντρων κατεγράφησαν και στον δρόμο της Σταυρούπολης προς Παρανέστι.

200 στρέμματα πευκοδάσους καμένα ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην Λευκίμη Σουφλίου

Οριοθετήθηκε το πρωί της Τρίτης η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από κεραυνό στο πευκοδάσος της περιοχής Λευκίμης του Δήμου Σουφλίου, με τον κ. Χουβαρδά να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την αναζωπύρωση της.

Στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν όλη την νύχτα 120 πυροσβέστες από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 60 πεζοπόρα τμήματα τα οποία κατάφεραν με μεγάλη προσπάθεια να την οριοθετήσουν, ενώ τα εναέρια μέτρα πυρόσβεσης δεν μπόρεσαν να συνδράμουν λόγω των δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής η φωτιά έκαψε περίπου 200 στρέμματα πευκοδάσος.  

Ελλιπή μέτρα αυτοπροστασίας από τους πολίτες της Θράκης

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ επεσήμανε πως σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΕΜΥ ο καιρός θα συνεχίσει να είναι άστατος για τις επόμενες δύο εβδομάδες με βροχοπτώσεις, καταιγίδες και μπουρίνια συνιστώντας την προσοχή στους πολίτες της ΠΑΜ-Θ.

Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι βασική η πρόληψη με μέτρα αυτοπροστασίας, την έλλειψη των οποίων ο ίδιος παρατήρησε από επιτόπιες αυτοψίες. Όπως εξήγησε «στις περιοχές όπου υπήρξαν προβλήματα είδα τέντες σκισμένες που δεν είχαν μαζευτεί, γλάστρες οι οποίες έπεφταν από μπαλκόνια, διαπιστώνοντας ότι οι πολίτες δεν παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, την ώρα που αυτά είναι σαφή και γνωστοποιημένα από τις αρμόδιες αρχές».

Θέμης Τζενετίδης «Οι σκέψεις μας δίπλα στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής»

Στην έναρξη της τοποθέτησής του ο κ. Τζενετίδης θέλησε να εκφράσει την οδύνη και την συμπαράστασή του σε όλους τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής για τις «τρομακτικές» όπως τις χαρακτήρισε στιγμές που βιώνουν, για να τονίσει πως «οι σκέψεις μας είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και τους συναδέλφους πυροσβέστες που δίνουν την δική τους μάχη για να διασφαλίσουν τις ανθρώπινες ζωές».

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, της Νατάσας Βαφειάδου, 25/7/2018}