Καιρικά Νέα Θράκης: Oι έγκυροι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι της Θράκης

Αβραάμ Σαχπατζίδης, «Προσπαθούμε να προσφέρουμε πάντα ενημερωμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις των καιρικών φαινομένων έγκυρα και έγκαιρα»

Μία ομάδα από ερασιτέχνες μετεωρολόγους μας προσφέρει καθημερινά μέσω του Facebook έγκυρες και ενημερωμένες αναφορές, προβλέψεις, εκτιμήσεις και όχι μόνο για τον καιρό και το περιβάλλον της Θράκης…

Η ομάδα μελέτης δραστηριοποιείται κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, αλλά όπως ενημέρωσε ο υπεύθυνος τύπου και συνδιαχειριστής της ομάδας «Καιρικά Νέα Θράκης», κ. Αβραάμ Σαχπατζίδης υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από όλο και περισσότερους φίλους της επιστήμης της μετεωρολογίας σε διάφορες περιοχές.

Πώς, όμως, μία ομάδα μη επαγγελματιών καταφέρνει να προσφέρει τόσο έγκυρη ενημέρωση; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας.

Αβραάμ Σαχπατζίδης, υπεύθυνος τύπου και συνδιαχειριστής της ομάδας «Καιρικά Νέα Θράκης», καθηγητής Πληροφορικής στο εσπερινό ΕΠΑΛ και υποψήφιος διδάκτορας ΔΠΘ.

Άρρηκτη η σχέση φυσικών επιστημών και μετεωρολογίας

ΠτΘ: Διδάσκετε ως καθηγητής Πληροφορικής στο εσπερινό ΕΠΑΛ και είστε υποψήφιος διδάκτορας ΔΠΘ.  Πώς συνδυάζετε την πληροφορική με την μετεωρολογία;

Α.Σ.: Η πληροφορική, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την μετεωρολογία. Η μετεωρολογία, όχι με την βαθύτερη έννοια, αλλά σε μία πιο επιφανειακή ανάγνωσή της, είναι το χόμπι μου. Δεν κατέχω, βέβαια, σε καμία περίπτωση τις γνώσεις ενός επαγγελματία αποφοίτου κάποιου φυσικομαθηματικού τμήματος.

Η αγάπη, τόσο η δική μου όσο και όλων των υπόλοιπων διαχειριστών και μελών των «Καιρικών Νέων Θράκης», μας ενέπνευσε να ασχοληθούμε περαιτέρω και να μπούμε σε βαθύτερα μονοπάτια της μετεωρολογίας, εστιάζοντας σε πιο εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από αυτήν. Μέχρι στιγμής το εγχείρημά μας έχει στεφθεί με επιτυχία, μιας και οι αναφορές και προβλέψεις που δημοσιεύουμε στο ευρύ κοινό είναι αρκετά έγκυρες.

Με αφετηρία την Κομοτηνή η ομάδα βρίσκει ανταπόκριση από αθηναϊκά μέσα

ΠτΘ: Με ποιόν τρόπο συστάθηκε η ομάδα σας;

Α.Σ.: Η ιδέα ξεκίνησε από την Κομοτηνή. Πυρήνα της αποτέλεσε μία μικρή ομάδα τριών ατόμων, η οποία σταδιακά άρχισε να διευρύνεται καθώς σε αυτήν προστίθονταν καθημερινά καινούργια μέλη που συμμερίζονταν την ίδια αγάπη και πάθος για την μετεωρολογία, ενώ διέθεταν και  αρκετές γνώσεις γύρω από αυτήν.
Έτσι, βαθμιαία ορίσαμε διαχειριστές και συντονιστές στην ομάδα μας, οι οποίοι βρίσκονταν και εκτός των ορίων της Κομοτηνής, όπως από την Αλεξανδρούπολη και τη Σάλπη. Παρακολουθούμε, λοιπόν, τα καιρικά δρώμενα και φροντίζουμε πάντα να καλύψουμε κάτι αξιόλογο, διοργανώνοντας  εξορμήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φωτορεπορτάζ που πρόσφατα πραγματοποιήσαμε σε χιονισμένες περιοχές της Ροδόπης, τα οποία βρήκαν ανταπόκριση ακόμα και από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, που κοινοποίησαν τις φωτογραφίες μας.

«Η ομάδα μας πλέον ξεπερνά σε αριθμό τα 4.500 μέλη»

ΠτΘ: Επομένως το εγχείρημά σας αγκαλιάζεται από το ευρύ κοινό …

Α.Σ.: Όταν η ομάδα «Καιρικά Νέα Θράκης» πρωτοσυστάθηκε, το 2011, μετρούσε γύρω στα σαράντα μέλη, ενώ πλέον έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα 4.500. Η αγάπη του κόσμου για την μετεωρολογία είναι μεγάλη και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα για την προσθήκη νέων μελών στην ομάδα μας. Φυσικά κι εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να τους προσφέρουμε πάντα ενημερωμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις των καιρικών φαινομένων έγκυρα και έγκαιρα.

ΠτΘ: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις και τα σχέδιά σας για το μέλλον της ομάδας;

Α.Σ.: Η μετεωρολογία είναι για όλους μας ένα χόμπυ, μιας και ο κάθε διαχειριστής ανήκει σε διαφορετικό επαγγελματικό χώρο. Είναι, επομένως, ακόμα αμφίβολο  αν στο μέλλον θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα ώστε να εξελίξουμε την ομάδα μας. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε μελλοντική πρόταση, έχοντας πάντα αυστηρά ως γνώμονα την σωστή ενημέρωση όσων ακολουθούν τη σελίδα μας.
Προς το παρόν στα «Καιρικά Νέα Θράκης» στο Facebook αφιερώνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, κάνοντας αυτό που αγαπάμε, μετεωρολογικές, δηλαδή,  εκτιμήσεις για τον καιρό και το περιβάλλον της περιοχής…

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 17/1/2018}