Οι καθηγητές που έβαλαν τρικλοποδιά στον εαυτό τους

Ήδη, από όταν ήμουν στη Σχολή (Ιστορικό Αρχαιολογικό Αθήνας, πριν πολλά πολλά χρόνια, τότε που το Ιστορικό Αρχαιολογικό ήθελε πάνω από 18,5 για να μπεις), μου έκανε εντύπωση ότι οι περισσότεροι καθηγητές -καλοί ή κακοί- δεν είχαν καμία αίσθηση για την επαγγελματική εξασφάλιση των φοιτητών τους ή την οικονομική τους κατάσταση. Πλην λίγων εξαιρέσεων, δεν τους ένοιαζε. Είχαν και μια ξιπασιά ως καθηγητές μιας «καλής σχολής».

Όταν καταργούνταν η επετηρίδα, οι καθηγητές ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό), δεν ήθελαν καν να πάρουν θέση, γιατί «τι μας νοιάζει; Εμείς ασχολούμαστε με την επιστήμη, όχι με την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών και τα σχολεία».

Καταργήθηκε η επετηρίδα, έπεσε ανεργία, και η «καλή σχολή» μου, που σνόμπαρε το σχολείο έπεσε πολύ κάτω πχ από το Παιδαγωγικό, που για κάποια χρόνια έβγαζε δασκάλους με απορρόφηση στα σχολεία. Και όλες μαζί οι «καλές σχολές» έπεσαν πολύ κάτω από τις Σχολές της αστυνομίας που πρόσφεραν σίγουρη δουλειά.

Εμείς δεν εντυπωσιαστήκαμε, οι τότε καθηγητές μου αργά κατάλαβαν τι είχε συμβεί…

Με την ίδια ξιπασιά λειτούργησαν τώρα και οι καθηγητές ΑΕΙ που έβαλαν μεγάλη ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής). Ούτε τους ένοιαξαν τα παιδιά, ούτε το σε ποια συγκυρία βρισκόμαστε, ούτε αναρωτήθηκαν ποιος ήταν ο σκοπός του Υπουργείου, ουτε τίποτα. Είδαν την ΕΒΕ σαν ευκαιρία να δείξουν ότι είναι «καλό τμήμα» και δε δέχονται το κάθε παιδί. Άλλωστε, σου λέει, γιατί να ρθει εδώ κάθε παιδί; Ας βάλουμε πόρτα να δείξουμε ότι είμαστε «κάλο μαγαζί».

Μόνο που οι Δούρειοι Ίπποι έτσι λειτουργούν: εκεί που ήθελες να δείξεις ότι είσαι η «απαιτητική σχολή»,  που ήθελες να “αυτοαξιολογηθείς”, έμεινες χωρίς εισακτέους. Στέρησες τη δυνατότητα από 100 παιδιά να σπουδάσουν αυτό που ήθελαν-και μάλιστα 100 παιδιά που είναι όλοι τους καλοί μαθητές, γιατί και η βάση στα άλλα μαθήματα δεν ήταν μικρή! Έβαλες τρικλοποδιά στον εαυτό σου. Αν έρθει τώρα η Υπουργός Παιδείας και σου κλείσει τη Σχολή, ξιπασμένε καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, τι θα αντιτάξεις; Υπάρχει σχολή χωρίς φοιτητές; Υπάρχει χειρότερη ασχετοσύνη και αναλγησία από αυτήν εδώ;

Για να δούμε, τώρα θα ζητήσουν όλοι αυτοί να καταργηθεί η ΕΒΕ ή θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Κεραμέως;

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, της Δέσποινας Κουτσούμπα, αρχαιολόγου, από tvxs.gr, 29/8/2021}