Αναζητώντας την πραγματική διάσταση του βιασμού και των σεξουαλικών εγκλημάτων

Για μια από τις υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρόδο μίλησε η δικηγόρος Ρόδου Μαρία Κρικοπούλου – Μόνο το 15% των καταγγελιών φτάνουν σε καταδίκη, σύμφωνα με τον Στέργιο Γιαλάογλου – Η νομική πραγματικότητα, αλλά και δικαστικά παραδείγματα στην εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Ο βιασμός, ο οποίος θεωρείται ένα σεξουαλικό έγκλημα, μπορεί να είναι όμως και κάτι πέρα από αυτό. Στη μονογραφία της για το έγκλημα του βιασμού, η αείμνηστη Λέκτορας της Νομικής του ΔΠΘ κ. Αγγελική Σαρέλη, κατατάσσει τον βιασμό σαν ένα έγκλημα βίας, το οποίο έχει απλά μια σεξουαλική επικάλυψη. Πρόκειται για μια προσέγγιση με την οποία δεν συμφωνεί απαραίτητα το σύνολο της νομικής κοινότητας που ρίχνει ένα διαφορετικό φως στις τελευταίες υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλες περιοχές.

Έτσι, με το ζήτημα του βιασμού και των σεξουαλικών εγκλημάτων να είναι όσο ποτέ στο προσκήνιο, η εκδήλωση για το θέμα που διοργάνωσε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου απόκτησε ιδιαίτερα επίκαιρα χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση τη νομική πλευρά του ζητήματος, ανέλυσαν ο κ. Στυλιανός Γονατάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ, Ποινικολόγος, ο οποίος αναφέρθηκε και ανέλυσε και την άποψη της κ. Σαρέλη, και η κ. Άννα Αποστολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Την πιο κοινωνική του πλευρά παρουσίασε η κ. Αναστασία Μαρασλή, Ψυχολόγος-Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ορεστιάδας, ενώ για την εμπειρία τους μέσα στις δικαστικές αίθουσες μίλησαν ο κ. Στέργιος Γιαλάογλου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και η κ. Μαρία Κρικοπούλου, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, η οποία έχει αναλάβει την πολιτική αγωγή σε μια από τις υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρόδο, μετά την τραγική δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, αυτή του ομαδικού βιασμού της 19χρονης με νοητική υστέρηση από τον Αλβανό υπήκοο, που κατηγορείται και για τον βιασμό και τον φόνο της φοιτήτριας από τον Έβρο, και από ένα Έλληνα Ρομά.

[Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:]

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 26/2/2019}