Ο ιός του Δυτικού Νείλου έφτασε στον Έβρο – «ειδική προσοχή στην περιοχή σας» λέει ο Πρ. του ΚΕΕΛΠΝΟ

Έντεκα θάνατοι και 107 κρούσματα λοίμωξης έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μέχρι και τις 22 Αυγούστου του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πρόσφατα ο ιός έφτασε και στον Νομό Έβρου, με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών που νοσηλεύονται με ήπιας μορφής εγκεφαλίτιδα και σε σταθερή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

«Η περιοχή του Έβρου θέλει ιδιαίτερη προσοχή», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Δεν υπάρχει καμία γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας στην οποία να μην έχει εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας σημειώθηκαν περισσότερα. Η προστασία από τα κουνούπια είναι το κλειδί, ειδικά στον Έβρο. Εξαιτίας του Δέλτα του ποταμού που έχει πολλές ελώδεις και βαλτώδεις εκτάσεις, κατάλληλες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών, αλλά και της ύπαρξης πολλών αποδημητικών πουλιών», υπογραμμίζει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.

Η ασθένεια όπως εξηγεί ο ίδιος, προέρχεται από κουνούπια που έχουν τσιμπήσει αποδημητικά πουλιά τα οποία είναι φορείς της νόσου. Για το λόγο αυτό για την περιοχή του Έβρου έχει σημάνει διπλός συναγερμός.

«Όλη η νότια Ευρώπη είναι περισσότερο επιρρεπής. Για αυτό και οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δέλτα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναφέρουν αμέσως εάν συναντούν νεκρά πουλιά κυρίως κορακοειδή, αλλά και γαιδουράκια και άλογα».

Σε ότι αφορά την θεραπεία της νόσου, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει πως στους περισσότερους ανθρώπους εκδηλώνεται με ήπια μορφή, όμως σε κάποιους επιβαρυμένους οργανισμούς μπορεί να αποβεί μοιραία. «Πρόκειται για ίωση που περνάει, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ασθενείς χρήζουν νοσηλείας. Δεν υπάρχει θεραπεία, το νοσοκομείο είναι η θεραπεία. Όλοι πρέπει να προφυλάσσονται από τα κουνούπια και να ακολουθούν τις οδηγίες».

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ από τα 107 κρούσματα, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα. Η ήπια συµπτωµατολογία περιλαμβάνει πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων.

Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ηµέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, της Μαρίνας Κριτού, 25/8/2016}