Αυξήθηκαν στους 4 οι επηρεαζόμενοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου Δήμοι της Θράκης

Δήμος Κομοτηνής και Δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης

Στους 22 ανέρχονται πανελλαδικά οι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου, την ίδια στιγμή που ο συνολικός αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων είναι 202. Τα νούμερα αυτά παραθέτει η τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση και για την χρονική περίοδο έως 17 Σεπτεμβρίου στις επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνονται τέσσερις Δήμοι της Θράκης, από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ο Δήμος Κομοτηνής και από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου οι Δήμοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα ο τελευταίος εντάχθηκε πρόσφατα. 

Ερώτηση προς την Κομισιόν για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το ερώτημα αν οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα (κυβέρνηση, Περιφέρειες, ΚΕΕΛΠΝΟ) έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, θέτει στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο Νίκος Χουντής, σημειώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας «ήδη οδηγήσει στο θάνατο 21 συνανθρώπους μας, ενώ 14 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 178 με σοβαρές επιπλοκές» επισημαίνοντας παράλληλα ότι, η ευρεία εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, «δείχνει ότι έχουν πληγεί πληθυσμοί χωρίς ανοσία, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτοι σε ενδεχόμενη λοίμωξη», και ότι έχει οδηγήσει κάποιες χώρες να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα.

Ο Νίκος Χουντής, στη συνέχεια της ερώτησής του, αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την ανάγκη επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και «για διασφάλιση επάρκειας αίματος, καθώς μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές με κρούσματα, έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες», και αφού υπενθυμίζει ότι, «και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ πλήττονται από τον ιό», καλεί την Κομισιόν να ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας «λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις-προειδοποιήσεις των επιστημονικών φορέων».

Καταλήγοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού ζητά συγκριτικά στοιχεία για την εξάπλωση του ιού στις χώρες της ΕΕ, ζητά από την Κομισιόν να διερευνήσει αν «οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα (κυβέρνηση, Περιφέρειες, ΚΕΕΛΠΝΟ) έλαβαν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα» και, εάν ναι, αν «υπήρξε έλεγχος αποτελεσματικότητας των όποιων μέτρων ελήφθησαν».

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, 20/9/2018}