Μαθητές από την Ξάνθη και την Καβάλα γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων

Σε κέντρα πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας & Θάσου

Την αφύπνιση και ενημέρωση των πολιτών για την αξία των υγροτόπων έχει ως στόχο η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που καθιερώθηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Τη μέρα εκείνη, το 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν υπογράφηκε η διεθνής σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση Ραμσάρ το 1974 και ενέταξε στον Κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας 10 υγροτόπους:  το Δέλτα Έβρου, τις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τη Λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, τον Αμβρακικό Κόλπο, τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, τη Λίμνη Μικρή Πρέσπα και φυσικά το Δέλτα Νέστου, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών Λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ως υγρότοπος χαρακτηρίζεται ο τόπος όπου συγκεντρώνεται νερό στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό, μόνιμο ή πρόσκαιρο, όπως και κάθε περιοχή που καλύπτεται από θαλασσινό νερό με περιορισμένο βάθος (π.χ. τα τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες).

Το θέμα της φετινής επετείου ήταν «Υγρότοποι και βιοποικιλότητα». H προστασία των υγροτόπων και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση, συμβάλει τόσο στη βιοποικιλότητα, όσο και στον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στη σταθεροποίηση των ακτών που κινδυνεύουν από διάβρωση, στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού μέσω της συγκράτησης ιζημάτων και τοξικών ουσιών, στην ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός) και στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω δράσεων αναψυχής και εκπαίδευσης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας & Θάσου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, πραγματοποίησε και φέτος εκδηλώσεις στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που έχει στην αρμοδιότητα του.

Ειδικότερα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στο Κ.Π. Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 26 μαθητών από δημοτικό σχολείο Πετεινού και 9 μαθητών από το Ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο Άξιον καθώς και την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στο Κ.Π. Δέλτα Νέστου, με τη συμμετοχή 45 μαθητών από το 4ο Δημοτικό σχολείο Χρυσούπολης και με τη συμμετοχή 55 μαθητών από το δημοτικό σχολείο Παληού Καβάλας αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενημερωτική παρουσίαση (power point) αναφορικά με τους υγροτόπους, τα οφέλη τους, τη βιοποικιλότητα και το πώς επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν βιωματικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, όπου τα παιδιά που επισκέφτηκαν το Κ.Π. Λιμνών Βιστωνίδας & Ισμαρίδας χρωμάτισαν μια εικόνα η οποία απεικόνιζε την ποικιλία ζωής που υπάρχει σε έναν υγροβιότοπο, καθώς και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία στη βιοποικιλότητα και τα παιδιά που επισκέφτηκαν το Κ.Π. Δ. Νέστου παρουσίασαν μίνι σκετσάκια που είχαν ως θέμα του υγροτόπους. Τέλος, για όλα τα παιδιά, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον υγρότοπο για παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια και έγινε μέτρηση pH του νερού της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους.

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Παληού Καβάλας δημιούργησαν στο σχολείο τους μια όμορφη ζωγραφιά αφιερωμένη στην παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και την πρόσφεραν στο Κ.Π. Δέλτα Νέστου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, 5/2/2020}