Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτησαν σε Κομοτηνή, Σύμβολα, Νυμφαία

Για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Με δύο δράσεις ο Δήμος Κομοτηνής γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου στηρίζοντας μια παραδοσιακή μορφή άθλησης στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος όλες οι ηλικίες. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ποδηλατική ομάδα Breveterians.

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν με τα ποδήλατά τους στις δύο εκκινήσεις των διαδρομών, που είχε προγραμματίσει ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε καλέσει «τους δημότες να λάβουν μέρος στις δράσεις για να απολαύσουν τις πανέμορφες διαδρομές του τόπου μας παράλληλα με τα οφέλη του ποδηλάτου, ενός οικολογικού μέσου μετακίνησης που παρέχει εξαιρετική σωματική άσκηση».

Οι ποδηλατικές διαδρομές

Στις 17:00 της Πέμπτης 03/06 με αφετηρία το 1ο πάρκινγκ της Νυμφαίας ξεκίνησε μια ποδηλατική διαδρομή με ποδήλατα βουνού στο άλσος της Νυμφαίας για μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης δημοτικού́, με σκοπό οι μικροί φίλοι του ποδηλάτου να γνωρίσουν από έμπειρους ποδηλάτες της ομάδας Breveterians τον μαγικό κόσμο του Mountain Bike. Τα παιδιά συνοδεύτηκαν στην αφετηρία της δράσης από γονέα ή κηδεμόνα τους.

Μία ώρα αργότερα, με αφετηρία στις 18:00 από το Ηρώο, ξεκίνησε μια ποδηλατική διαδρομή μήκους 12 χιλιομέτρων. Η διαδρομή ακολούθησε τον ποδηλατόδρομο της πόλης κι είχε ως ενδιάμεσο προορισμό τον οικισμό Σύμβολα. Εκεί, οι συμμετέχοντας απήλαυσαν την φύση και πήραν το δρόμο της επιστροφής, με τον άτυπο τερματισμό επίσης στο Ηρώο της πόλης. Οι πιο μικροί συμμετέχοντες ήταν 10 χρονών και οι πιο μεγάλοι… όσο βαστούσε η καρδιά τους. Οι ανήλικοι συνοδεύονταν από γονέα ή κηδεμόνα.

Τα μικρά παιδία έδωσαν το παρόν φορώντας τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό κράνος κτλ, ενώ το μέλος της ομάδας των Breveterians Μιχάλης Ράντος στο Ηρώο έδωσε οδηγίες στους συμμετέχοντες, ώστε να ακολουθήσουν πιστά και προσεχτικά την διαδρομή που είχε οριστεί. Επίσης, στην όλη εκδήλωση σημαντική ήταν η παρουσία και η αρωγή του Περιφερειακού Τμήματος της Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αντίστοιχες ψυχαγωγικές κι οικολογικές δράσεις με ποδήλατα πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις στην Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

Κανόνες οδικής ασφάλειας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ θύμισε τέσσερις βασικούς κανόνες «για την δική μας ασφάλεια» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Οι κανόνες: «Χρησιμοποιούμε ορθά το οδικό δίκτυο, αξιολογώντας τους κινδύνους. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξή σας. Φοράμε κράνος και προστατευτικά για τους αγκώνες και τα γόνατα. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι οι υπόλοιποι οδηγοί δεν προσέχουν!».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 4/6/2021}