Αυτό είναι το σποτάκι που δημοσιεύει σήμερα το Κοινό Έδαφος για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους!

Με το σύνθημα “Σταματήστε τη διάβρωση του εδάφους, σώστε το μέλλον μας” εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους. H προστασία του εδάφους είναι ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που σπάνια απασχολεί το δημόσιο διάλογο, όμως από την υγεία του εδάφους εξαρτάται η επιβίωση της ανθρωπότητας.

Το έδαφος αποτελεί έναν πολύτιμο φυσικό πόρο, εξίσου σημαντικό με τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε, καθώς υποστηρίζει την παραγωγή τροφίμων, αλλά και μία σειρά σημαντικών οικολογικών υπηρεσιών: Μεταξύ άλλων, το έδαφος απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ανακυκλώνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οργανικά απόβλητα, συγκρατεί και φιλτράρει το νερό ρυθμίζοντας την κατανομή του στην επιφάνεια της Γης.

Το υγιές έδαφος είναι σπουδαίος σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως οι ρυθμοί αναγέννησης του είναι δυσανάλογα αργοί σε σχέση με τον ρυθμό απώλειάς του: Απαιτούνται περίπου 2.000 χρόνια για να δημιουργηθούν 10 εκατοστά εδάφους, όμως μία δυνατή βροχή μπορεί να παρασύρει και να απομακρύνει τεράστιες ποσότητες επιφανειακού χώματος, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά!

Καθώς οι φωνές για την ανάληψη συλλογικής δράσης για την προστασία των εδαφών αυξάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα ξεχωρίζει το εγχείρημα “Κοινό Εδαφος για την Αειφορία” το οποίο υλοποιείται αυτή την περίοδο στο νομό Έβρου με χρηματοδότηση από το μέτρο “Καινοτόμες Δράσεις με τους πολίτες” του Πράσινου Ταμείου. Μέσα από μία σειρά Συζητήσεων Υπαίθρου σε αγροτικές κοινότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους και ενημερωτικές δράσεις, τοΚοινό Έδαφος αναδεικνύει τη σημασία του εδάφους για την αγροτική παραγωγή, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Έχετε αναλογιστεί ποτέ τί ποσοστό της επιφάνειας της Γης αποτελεί γόνιμη γη; Στο ενημερωτικό βίντεο που δημοσιεύει σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, το Κοινό Έδαφος εφιστά την προσοχή μας στο γεγονός ότι το έδαφος είναι ένας περιορισμένος και περατός φυσικός πόρος, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση μας και άρα χρήζει φροντίδας και προστασίας.

Βίντεο: Θεόφιλος Γεροντόπουλος, Μοντέλο: Ειρήνη Κολιάτσα, Φωνή: Κατερίνα Μπαλαμώτη. Τα γυρίσματα του σποτ έγιναν στην Villa Umami

Δείτε εδώ το σποτάκι: 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 5/12/2019}