Η Βαρκελώνη γνωρίζει την Κομοτηνή και τους ανθρώπους της

Πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας μέσω των δράσεων τους εκπροσωπούν τον Δήμο Κομοτηνής στο πλαίσιο του έργου #M2MSolidarity σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την πόλη της Βαρκελώνης ανταμώνουν μέσα από το έργο #M2MSolidarity, που σχεδιάστηκε από το Διακρατικό Ινστιτούτο με έδρα το Άμστερνταμ και χρηματοδοτήθηκε  από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού, επιδιώκοντας να ενισχυθεί η κουλτούρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Αναζητούμε την συνεργασία και τη συνέργεια, την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών, και πιστεύουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που ανήκουμε. Μπορεί ο Δήμος μας, να αποτελεί ένα μικρό Δήμο σχεδόν στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, έχει όμως ανθρώπους, συλλογικότητες, ομάδες που όχι μόνο είμαστε περήφανοι για αυτούς, αλλά επιτελούν οικολογικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό και ουσιαστικό έργο. Ως Δήμος Κομοτηνής αναδεικνύουμε  και ενισχύουμε τις προσπάθειες τους, οι οποίες αποτελούν πλέον καλές πρακτικές όχι μόνο για τα πλαίσια της χώρας μας, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Κίμωνας Λεχούδης.

Σκοπός του έργου ήταν να εντοπίσει ομότιμες μεταξύ τους συλλογικότητες του ευρωπαϊκού χώρου,  επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ευρωπαϊκής κουλτούρας αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο.  Στο πλαίσιο του #M2MSolidarity, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, έντεκα Οργανισμοί από οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους ο Δήμος Κομοτηνής, συνεργάστηκαν σε ζευγάρια  για να δημιουργήσουν ένα φωτογραφικό δοκίμιο αλλά κυρίως για να ανταλλάξουν καλές πρακτικές στον τρόπο διαχείρισης της προσβασιμότητας, του περιβάλλοντος και της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Από τον Δήμο Κομοτηνής έλαβαν μέρος τρεις φορείς: το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση Αναπήρων Ατόμων που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης και η εθελοντική δράση «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα». 

Οι ιστορίες της Κομοτηνής ταξίδεψαν στην Ισπανία

Οι τρεις ιστορίες  που παρουσιάστηκαν από τους αντίστοιχους υπεύθυνους, ταξίδεψαν μέχρι την Βαρκελώνη όπου παρουσιάστηκαν και αποτέλεσαν την καλή πρακτική της δράσης και σύμπραξης της ενεργής κοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Η πρώτη ιστορία που παρουσιάστηκε είναι του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία που στεγάζεται στις  «ΠΕΡΠΑΤΩ», την ιστορία του οποίου μετέφερε ο πρόεδρος του Αλέξανδρος Ταξιλδάρης σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής. 

«Ο Σύλλογος “ΠΕΡΠΑΤΩ” ιδρύθηκε το 2002 στην πόλη της Κομοτηνής. Στόχος των μελών του ήταν, η ενημέρωση και η οργάνωση των ατόμων με κινητική βλάβη ευελπιστώντας ότι  μέσα από συντονισμένες ενέργειες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην καθημερινότητα τους και να μετατραπεί η πόλη  σε ένα απόλυτα προσβάσιμο περιβάλλον διαβίωσης 

Το 2012 ιδρύει το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία σε κτίριο ιδιοκτησίας του δήμου Κομοτηνής. Η δομή που παρέχει υπηρεσίες σε 21 ωφελούμενους με κινητική αναπηρία με σκοπό  να εκπαιδεύονται σε αυτό προκειμένου να συμμετέχουν σε όσο δυνατόν περισσότερους τομείς της ζωής, με τον βαθμό αυτονομίας που θα έχει ο καθένας» ενημέρωσε ο κος Ταξιλδάρης, δίνοντας το στίγμα της διάθεσης, των αξιών και των ενεργειών πάνω στα οποία από το 2002 ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» ακατάπαυστα εργάζεται, σε συνεργασία με φορείς και αυτοδιοίκηση πετυχαίνοντας την αναγνώριση της πόλης της Κομοτηνής ως της πλέον προσβάσιμης πόλης για ΑμεΑ στην Ελλάδα. 

Η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, διά των μελών της Ανέστη Στρατιάδη και Σούλας Δραγουμάνη, παρουσίασαν το σλόγκαν της οικολογική ομάδας «Το περιβάλλον αφορά τον καθένα μας», καθώς και στοιχεία της ομάδας της Ροδόπης. «Το περιβάλλον αφορά τον καθένα μας. Αυτό είναι το σύνθημα της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, της οποίας είμαστε μέλη και η οποία δραστηριοποιείται από το 1990. Τα τελευταία 22 χρόνια, εκτός από τα περιβαλλοντικά θέματα που μας απασχολούν (κομποστοποίηση, ανακύκλωση, προστασία του περιβάλλοντος, Προστασία και περίθαλψη άγριων ζώων κλπ.), δραστηριοποιούμαστε  με επιτυχία στην εκστρατείας  μας ενάντια στην εξαγωγή  και εξόρυξη χρυσού που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί   στην περιοχή μας, μέσα από συνεχείς αγώνες» το μήνυμα της Οικολογικής Ομάδας.

Η Άρτεμις Τσολάκη, υπεύθυνη της δράσης «Santa Run» έδωσε το στίγμα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς. Ήταν 2012 όταν το εθελοντικό κίνημα, υπό το σύνθημα «ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα» ξεκινούσε δειλά, για να φτάσει να αποτελεί πλέον ένα από τα πιο ενεργά εθελοντικά κινήματα της χώρας μας. «Το 2012 εθελοντές με το σύνθημα o “Ο Άγιος Βασίλης άργησε μια μέρα” παρέσυραν ολόκληρη την πόλη σε ένα παιχνίδι αγάπης. Ένα παιχνίδι με στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και νικητή την αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας! Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, οι διοργανωτές της δράσης κατάφεραν να συσπειρώσουν τις τοπικές επιχειρήσεις, τους πολιτιστικούς συλλόγους και  τα αθλητικά σωματεία και να μεταφέρουν το μήνυμα ότι οι άνθρωποι γύρω μας, που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, χρειάζονται τη στήριξη μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» σημειώνει η κα. Τσολάκη.

Οι 6 αφίσες με τις 6 ιστορίες και τα 6 σλόγκαν που δημιουργήθηκαν θα παρουσιάζονται σταδιακά μέσα από τη σελίδα του Δήμου Κομοτηνής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνολικά θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα:   https://longreads.tni.org/m2m_komotini_barcelona

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 7/4/2022}