Η Κομοτηνή δεν ξεχνά

101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Κομοτηνή δεν ξεχνά. Ανήμερα της 19ης Μαΐου, τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης, με ολιγομελή αντιπροσωπεία τους, συναντήθηκαν στο μνημείο του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού. Εκεί, πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας-Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας, ενώ συμβολικά τα ποντιακά σωματεία κατέθεσαν στεφάνι.

Την Κυριακή το «επίσημο» πρόγραμμα

Υπενθυμίζουμε ότι οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας θα πραγματοποιηθούν –με μέριμνα της Περιφέρειας ΑΜΘ- την Κυριακή 24 Μαΐου στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, θα λάβουν χώρα τα εξής:

08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας  στο χώρο του Ηρώου της πόλης με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή και φωταγώγηση στρατοπέδων με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

9:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα εκφωνηθεί ομιλία από τον κ. Χρήστο Χιωτέλη Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».

10:15 Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Δ/ντή Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜΘ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού. Τιμές θα αποδοθούν από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή, με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

20:05 Υποστολή της σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

{Πηγή Δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 19/5/2020}