Απαράμιλλη η γευστική αξία των τοπικών ποικιλιών

Το Πελίτι Κομοτηνής συνεχίζει να μεταφέρει το μήνυμα της διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών σε μικρούς και μεγάλους

Μέρος της άνοιξης στην Κομοτηνή έχει γίνει η γιορτή τοπικών ποικιλιών που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πελίτι Κομοτηνής, με μικρούς και μεγάλους να προσέρχονται για 18η χρονιά στην αυλή του Θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, για να πάρουν φυτά που μεγάλωσαν με την φροντίδα παιδιών από 25 σχολεία της περιοχής, τα οποία θα μεταφυτεύσουν στους κήπους τους, βοηθώντας στη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών από τις οποίες ο καλλιεργητής μπορεί να κρατήσει τον σπόρο και να τον σπείρει την επόμενη χρονιά, βελτιώνοντας την ποικιλία από μόνος του.

Παρά το ψιλόβροχο, για ακόμα μια χρονιά εκατοντάδες συμπολίτες μας συγκεντρώθηκαν στο χώρο, μαθαίνοντας για τις παραδοσιακές ποικιλίες, και πώς η Οργάνωση Πελίτι σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και τη χορηγία του Δήμου Κομοτηνής, προσπαθούν να τις αναδείξουν.

Η αξία των τοπικών ποικιλιών, σημείωσε ο υπεύθυνος της ομάδας κ. Νίκος Δομπάζης, είναι σημαντική, γιατί και οι καινούριες ποικιλίες που δημιουργούνται βασίζονται σε αυτές, ενώ τα υβρίδια, που έχουν σαν στόχο την μεγάλη απόδοση, έχουν έλλειψη σε γεύση και αρώματα σε σχέση με αυτές.

«Εμείς θέλουμε να ξαναφέρουμε τη γεύση στα πιάτα μας, αλλά πέρα από τη γεύση, πρέπει να καλλιεργούμε υγιεινά» σημείωσε, τονίζοντας πως η καλλιέργεια με φυτοφάρμακα και λιπάσματα, κάνει τα φάρμακα να καταλήγουν στον υδάτινο ορίζοντα, και μέσα από αυτόν επιστρέφουν σε εμάς.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 23/4/2019}