Επίσημα ο Ίασμος θα εορτάζει Ελευθέρια στις 6 Οκτωβρίου

Ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα

Τον Σεπτέμβρη του 2020 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κκ Παντελεήμων, επισκέφθηκε επίσημα τον  Δήμο Ιάσμου για να καταθέσει στον Δήμαρχο πρόταση καθιέρωσης επίσημου εορτασμού των Ελευθεριών του Ιάσμου. 

Ο Δήμαρχος, Οντέρ Μουμίν, αποδέχθηκε την πρόταση και δεσμεύθηκε να κάνει πράξη όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη καθιέρωση των Ελευθεριών.

Ως γνωστό ο  Ίασμος απελευθερώθηκε νωρίτερα από την Κομοτηνή, τον Οκτώβρη του 1919. Και μόλις τελείωσε  ο Χειμώνας ο ελληνικός στρατός συνέχισε την προέλασή του στην υπόλοιπη Θράκη.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όμως και στο σημερινό δημοτικό  συμβούλιο του δήμου Ιάσμου η πρόταση αυτή  έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Έτσι ο δήμος θα καταθέσει πλέον επίσημα την απόφαση αυτή στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου  βγει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα καθιερώνει την ημέρα αυτή της 6ης Οκτωβρίου ως επίσημη αργία για το δήμο Ιάσμου.  

Καλώς εχόντων των πραγμάτων μάλλον  θα προλάβουν να γιορτάσουν επίσημα την απελευθέρωση τους οι κάτοικοι του Ιάσμου τον Οκτώβρη του 2022.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 15/3/2022}