Η αλήθεια για τα κρούσματα βρουκέλλωσης στον Έβρο

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει στον κτηνοτροφικό κόσμο του Έβρου, η οποία προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο και αφορούν σε κρούσματα βρουκέλλωσης που εμφανίστηκαν σε αιγοπρόβατα στην περιοχή του Δορίσκου Φερών.

Οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το πρόγραμμα εμβολιασμού, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και στην περιοχή μας.

Όλα τα νεαρά θηλυκά εμβολιάζονται, ενώ από φέτος ξεκίνησε εμβολιασμός και στα νεαρά αρσενικά.

Αν σε κάποιο αρσενικό εμφανιστεί θετικό το δείγμα της εξέτασης, αυτό απομονώνεται και στη συνέχεια σφάζεται.

Με μια πιο προσεκτική ματιά στην απόφαση με αρ. πρωτ. 18597 της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Έβρου που εκδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 με θέμα “Απόφαση Λήψης Υγειονομικών Μέτρων κατά της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων στη Ζώνη Εμβολιασμού σε εκμετάλλευση με θετικό εργαστηριακό αποτέλεσμα και υποχρεωτική σφαγή αυτών (Θ+)” θα διαπιστώναμε, ότι τα μέτρα απομόνωσης αφορούν μόνο 13 αρσενικά ζώα και όχι ολόκληρο το κοπάδι, όπως εσφαλμένα αναφέρουν τα κυνδυνολογούντα δημοσιεύματα.

Επίσης στον κτηνοτροφικό κόσμο είναι γνωστό πως η μετάδοση της ασθένειας δεν μπορεί να γίνει από κοπάδι σε κοπάδι, μέσω του αέρα, αλλά μόνο με αίμα και κυρίως με εμβρυακά υγρά. Οπότε στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της νόσου από τα δεκατρία μόνο κρούσματα που έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται σε απομόνωση μέχρι τη σφαγή τους.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr  , 30/09/2017}