Χιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο φαινόμενο που «χτύπησε» την Ανατολική Μακεδονία

Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο έπληξε χθες πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας, κυρίως την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Καβάλα. Πρόκειται για τη «χιονοκαταιγίδα» που είχαν την ευκαιρία να δουν στην Ανατολική Μακεδονία. Πρόκειται για το φαινόμενο να χιονίζει και ταυτόχρονα να αστράφτει και να ακούγονται δυνατά μπουμπουνητά.

Αυτό το σκηνικό του καιρού δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην Ελλάδα. Όπως λένε κάτοικοι της Ξάνθης, το φαινόμενο ήταν έντονο στην πόλη όπου παρατηρήθηκε σφοδρή χιονοκαταιγίδα, ο συνδυασμός βροχής» κεραυνών και χιονοθύελλας που έντυσε την πόλη στα λευκά. Μάλιστα κάποιοι μιλούσαν ακόμη και για το φαινόμενο της «παγωμένης» βροχής.

Ο καιρός

Τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων σιγά – σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικο καιρό και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει του 20 βαθμούς, ακόμη και στην Αττική. Πάντως, παρατηρείται κι ένα άλλο φαινόμενο, συνηθισμένο τον Μάρτιο. Να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μεταξύ της βόρειας και νότιας χώρας. Για παράδειγμα σήμερα η θερμοκρασία στα χιονισμένα πεδινά τμήματα του Ν. Έβρου μόλις ανέβηκε πάνω από τους 0°C την ίδια ώρα που η θερμοκρασία στην Κρήτη στο ίδιο υψόμετρο ξεπερνά τους 21°C και συνεχίζει να ανεβαίνει. Επιπρόσθετα, τη χαμηλότερη θερμοκρασία παρατηρούμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν με -10,8°C.

Το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου καταγράφηκε ακόμη μία εντυπωσιακή διαφορά θερμοκρασίας σε μικρή απόσταση στο Βόρειο Αιγαίο, όταν στη Θάσο επικρατούσε χιονοθύελλα συνοδεία ηλεκτρικών φαινομένων με τη θερμοκρασία στους +2°C και λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά στη Σαμοθράκη η θερμοκρασία ήταν 10,4οC υψηλότερη. Εκεί η θερμοκρασία ανέβηκε 8°C σε μόλις μία ώρα μεταξύ 21:00 – 22:00.

{Πηγή δημοσίευσης: http://news.in.gr/, 28/2/2018}