“Γυναίκες στην σκιά της βίας”, συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή μουφτήδων και μητροπολιτών

Με συντονιστή τον γενικό γραμματέα θρησκευμάτων Γεώργιο Καλαντζή, συμμετέχουν ως ομιλητές οι μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, καθηγητές πανεπιστημίου και ιεροδιδάσκαλοι

“Γυναίκες στην σκιά της βίας: Η  ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών” είναι το θέμα ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος συνεδρίου που ξεκινάει τις εργασίες του την προσεχή Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη. Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών θεμάτων και Καταστάσεων, η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, Υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως και η Υπηρ. Γυναικείων θεμάτων Ιδρύματος Νεότητος & Οικογένειας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είναι διοργανωτές του συνεδρίου που θα φιλοξενηθεί στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης (πλησίον Ι.Ν.Αγ.Κυριακής) από το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Με συντονιστή τον γενικό γραμματέα θρησκευμάτων Γεώργιο Καλαντζή, συμμετέχουν ως ομιλητές οι μουφτήδες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, καθηγητές πανεπιστημίου και ιεροδιδάσκαλοι.

Το Συνέδριο στοχεύει στη θεολογική προσέγγιση και συζήτηση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία απορρέουν από την υποτίμηση του προσώπου της γυναίκας και αφορούν και τα δύο φύλα.

Βασικοί σκοποί του συνεδρίου είναι:

  • Η θεολογική προσέγγιση των αιτιών που δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συνδέονται με το ρόλο των δύο φύλων στην οικογένεια και την κοινωνία, το trafficking (η παράνομη διακίνηση και εμπορία προσώπων).
  • Ο διάλογος της Ορθόδοξης Εκκλησίας με άλλες θρησκευτικές κοινότητες και η κοινή προσπάθεια για την υπέρβαση των διακρίσεων και ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.
  • Ο διάλογος ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς φορείς και φορείς του δημοσίου για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.
  • Η διερεύνηση του τρόπου κατανόησης των αιτιών αυτών των προβλημάτων από τις θρησκείες των οποίων οι πιστοί κατοικούν στην Ελλάδα.
  • Η οργάνωση ενός ευρύτερου δικτύου ανάμεσα σε Υπηρεσίες Ιερών Μητροπόλεων που δραστηριοποιούνται και σε Συνοδικές Επιτροπές.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, 24/9/2018}