Με χαμόγελο και θρακιώτικη κουζίνα τα Γρατινομαγειρέματα

Τα παιδιά έμαθαν να μαγειρεύουν γιουφκάδες, ενώ δεν έλειπαν άλλα παραδοσιακά πιάτα

Τα Γρατινομαγειρέματα αναβίωσαν και φέτος, με τη θρακιώτικη κουζίνα να έχει και πάλι την τιμητική της στο χωριό της Γρατινής. Μικροί και μεγάλοι έμαθαν να μαγειρεύουν γιουφκάδες, ενώ δεν έλειπαν άλλα παραδοσιακά πιάτα που οι μαγείρισσες έμαθαν από τις μητέρες τους και τις γιαγιάδες τους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γρατίναια 2023» ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρατινής «Ο Γρατίνος», το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουλίου διοργάνωσε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου τα μαγειρέματα. Πολλά παιδιά παρακολουθούσαν από κοντά όλα τα βήματα της μαγείρισσας για τους γιουφκάδες, ενώ και μεγαλύτεροι με χαρά συμμετείχαν στα μαγειρέματα.

Γ. Δούκας: «Να μην ξεχνάμε την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Γράτινος» Γιώργος Δούκας μίλησε για τα μαγειρέματα, λέγοντας πως «η μαγείρισσα για τους γιουφκάδες θα κάνει ζύμη, θα ανοίξει φύλλο, θα το στεγνώσει, θα το κόψει κομμάτια και θα είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Κάποιες άλλες γυναίκες έχουν ετοιμάσει φαγητό από το σπίτι, θα τα παρουσιάσουν και μετά θα τα μοιράσουν σε όλο τον κόσμο».

Ο κύριος στόχος σύμφωνα με τον κο Δούκα είναι τα παιδιά να μάθουν παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Επίσης δήλωσε ότι «θέλουμε να παρουσιάζουμε παραδοσιακές συνταγές για να μαθαίνουν οι νέοι μας. Στον Σύλλογο μας το έχουμε πει πολλές φορές: “Πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί”, για να μην ξεχνάμε την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας». Η κουζίνα έτσι και αλλιώς αποτελεί ένα μέρος του πολιτισμού μας.

Κυρίες που μένουν στην Γρατινή ή έχουν καταγωγή από το χωριό, με μεγάλη προθυμία εξήγησαν τα πιάτα μου μαγείρεψαν. Ετοίμασαν λοιπόν μηλόπιτα, μπατζίνα με σπανάκι, μπατζίνα με κολοκύθι (σ.σ. στην ουσία είναι πίτες χωρίς φύλλο), σάμαλι (γλυκό σιροπιαστό), περπατόπιτα γλυκό που φτιάχνεται όταν το παιδί γίνει ενός έτους και αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα και τηγανίτες με καρύδι τριμμένο και μέλι. Όπως δήλωσαν έμαθαν τις συνταγές από τις μητέρες και τις γιαγιάδες και ακόμα τις εκτελούν στην καθημερινότητά τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 26/7/2023}