Αλεξανδρούπολη – M.Γραφάκος: «Μέχρι τo 2030 θα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων»

«Οι Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων είναι οι βασικοί μοχλοί της αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τη μετάβαση στη διαχείριση των αποβλήτων στη σύγχρονη εποχή και η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, έχει ενισχύσει το ρόλο τους,» δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, με αφορμή τις εργασίες της 14ης Πανελλήνιας Συνόδου του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη. 

Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε πως « η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων και το 2030 θα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους που έχουμε θέσει, ούτως ώστε να θάβουμε μόνο 10% των αποβλήτων μας» .

«Το συνέδριο σηματοδοτεί την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου πλέον σε ότι αφορά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έτσι ώστε στοχευμένα να πετύχουμε την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων,» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ κ. Μανώλης Τσελέπης και τόνισε πως «μπορεί να καθυστερήσαμε για να πετύχουμε το στόχο μας (ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης), ωστόσο είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις τεχνολογικές εξελίξεις.»

«Η κατάσταση στο περιβάλλον με την ενέργεια και τα απορρίμματα αλλάζει ριζικά. Παράλληλα είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, σε μια μετάβαση από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ και προσπαθούμε να δούμε με πιο τρόπο όλες αυτές οι μονάδες που έχεουν κατασκευαστεί η θα κατασκευαστούν στην χώρα θα μπορούν να είναι επιλέξιμες και με το νέο ΕΣΠΑ,» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ.Παπαστεργίου και τόνισε πως «θα πρέπει να κινητοποιήσουμε τους πολίτες έτσι ώστε να πετύχουμε ακόμη υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης γιατί αυτό που σήμερα στην Ελλάδα καταγράφουμε δεν είναι σοβαρά ποσοστά ανακύκλωσης.»

Η Σύνοδος, με τίτλο «ανάκτηση και ανακύκλωση-η Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων», έχει ως κύριο θέμα της την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως αυτή καθορίζεται από το νέο Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΔΑ) και την πρόσφατη νομοθεσία.

Οι εργασίες συνεχίζονται και σήμερα ενώ το Σάββατο (2/7), οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από ertnews.gr, 3/7/2022}