Γιορτή Μανιταρόφιλων

Η 14η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Γιορτή Μανιταρόφιλων διοργανώνεται στις 26 και 27 Οκτωβρίου στους Τοξότες ( στενά του Νέστου ) με την αμέριστη συμπαράσταση στους διοργανωτές από το Δήμο Τοπείρου.

Σε ένα περιβάλλον που μπορεί να εμπνεύσει τους πάντες και τα πάντα, μιας και η βλάστηση με το ποτάμι της ζωής, το Νέστο, αχώριστο ζευγάρι αιώνες και αιώνες μαγνητίζουν την προσέλευση αμέτρητων επισκεπτών όλο το χρόνο, τα μανιτάρια και η τρούφα έχουν την τιμητική  ετήσια Πανελλήνια Γιορτή τους.

Παίρνουμε τα παιδιά, τα εγγόνια, την παρέα και πάμε να ζήσουμε τον ξεχωριστό μας μύθο με ανάδυση στο καταπράσινο τοπίο και κατάδυση στον κόσμο των 5.000 καταγεγραμμένων συνολικά ειδών μανιταριών.

Γύρω στα 300 από αυτά τα τα δούμε, ενώ τα νοστιμότερα θα τα γευτούμε.

Θα δούμε και θα γευτούμε ακόμα μεγάλη γκάμα από τρούφες, για να καταλάβουμε γιατί οι Ιταλοί, κυρίαρχοι στην παγκόσμια αγορά, έχτισαν περισσότερους μύθους από όσους περιβάλλουν την πρωτεύουσά τους Ρώμη, με παράλληλη βιομηχανία, αυτή της τρούφας.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν, εξορύσσουν την τρούφα η οποία καλλιεργείται πλέον.

Οι διοργανωτές επιμελούνται με ιδιαίτερη φροντίδα το πρόγραμμα του διήμερου.

Καταμερισμός και επιμερισμός εργασίας. Το κλειδί της επιτυχίας.

Την πρώτη μέρα Σάββατο 26 Οκτωβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει.

  • Σεμινάρια μανιταρογνωσίας με τους: Άγγελο Παπαδημητρίου, Νίκο Ιακωβίδη.
  • Επίδειξη αναζήτησης τρούφας με τον Παύλο Αηδονόπουλο.
  • Αναζήτηση μανιταριών με τον Άγγελο Παπαδημητρίου.
  • Μανιταρογεύματα και τρουφογεύματα με το Φώτη Παρασκευαΐδη.
  • Μουσική διασκέδαση και παράλληλη ξενάγηση στην έκθεση τρούφας και μανιταριών.

Τη δεύτερη μέρα Κυριακή 27 Οκτωβρίου έχουμε επανάληψη σχετικά με τη γνώση και αναζήτηση μανιταριών και τρούφας, απολαυστικό γεύμα και μεγάλο γλέντι στη συνέχεια. Ο Τάσος Πετρόπουλος με το χορευτικό συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου Ν. Ξάνθης. Το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβάτου. Τη φωτογράφηση των μανιταριών και της τρούφας που ίσως παραλείψαμε την πρώτη μέρα, την καταχωρούμε στα αγαπημένα μας.

Δήμος Τοπείρου – Διοργάνωση – Γνώση εμπειρία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr, 22/10/2019}