Δύο γενιές εργάστηκαν για τη φετινή γιορτή βύσσινου

Ο Σύλλογος Συνοικίας Ρέμβης Κομοτηνής κέρασε βυσσινάδα, γλυκό βύσσινο και κερασό και μία υπαίθρια γιορτή για όλους

Δύο γενιές εργάστηκαν για τη φετινή γιορτή βύσσινου. Πρόκειται για τις γυναίκες μέλη του συλλόγου συνοικίας Ρέμβης και εθελοντές φοιτητές ξένων χωρών που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Erasmus στην Κομοτηνή μέσω της οργάνωσης System and G. Παραδοσιακά ο σύλλογος Ρέμβης πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτήν την γιορτή, όμως φέτος είχε για βοηθούς φοιτητές από την Ουκρανία, την Τυνησία, την Εσθονία και αλλού.

Χαρούμενη για τη σύμπραξη με τους νέους φοιτητές, εμφανίστηκε η πρόεδρος του συλλόγου συνοικίας Ρέμβης Έφη Εξουζίδου, για να καταδείξει την συνέχεια μίας παράδοσης που ξεκίνησε από τις γιαγιάδες των σημερινών κατοίκων της Ρέμβης και φτάνει μέχρι το σήμερα. “Θέλουμε να γεφυρώσουμε την παλιά με τη νέα γενιά και οι νέοι να μην παίρνουν τη βυσσινάδα με τα χαρτόκουτα από το μάρκετ, αλλά για να φτιάχνουν σπιτική βυσσινάδα. Τα παιδιά από το πρόγραμμα Erasmus ανέβηκαν στη βυσσινιά που υπάρχει μέσα στην αυλή στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη και μάζεψαν τα βύσσινα”, λέει η ίδια.

Η κα Εξουζίδου θυμάται την μητέρα και την γιαγιά της να συγκεντρώνουν τα βύσσινα από τα δένδρα της γειτονιάς και να τα επεξεργάζονται για να φτιάξουν τη βυσσινάδα, γλυκό βύσσινο και κερασό. Αυτός ήταν και ένας τρόπος διασκέδασης, θα πει και μνημονεύει τις παρέες που συγκεντρώνονταν κάθε Ιουνίου μπροστά στις αυλές των σπιτιών και καθάρισαν τα βύσσινα που είχαν μαζέψει. Η βυσσινάδα δεν έλειπε από κανένα σπίτι, τονίζει.

Από το 2003 έχει καθιερωθεί η γιορτή του βύσσινου στη Ρέμβη σε μία προσπάθεια οι γυναίκες της συνοικίας να κρατήσουν την παράδοση από γενιά σε γενιά. Από το 2006 η γιορτή πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη, όπου διατηρεί την έδρα του ο σύλλογος. Εκεί έγινε και το βράδυ της περασμένης Κυριακής 8 Ιουλίου η γιορτή βύσσινου. Οι γυναίκες κερνούσαν δροσιστική βυσσινάδα σε όλους, ενώ υπήρχε η δυνατότητα προμήθειας γλυκού βύσσινου και κερασού για όσους το επιθυμούσαν.

Η γιορτή, με ζωντανή μουσική και τραγούδι, ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων “Καλοκαίρι με θέα θάλασσα” που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 10/7/2018}