Χ. Φαρασόπουλος: Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το χωριό μας

Χαρούμενοι οι κάτοικοι των Ασκητών από την τιμή

Ένα μικρό χωριό είχε την τιμητική του στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Ροδόπη. Ο λόγος για τους Ασκητές, όπου οι κάτοικοι είναι πλέον ελάχιστοι, αλλά η τιμή ήταν μεγάλη! Με δική της πρωτοβουλία η ΠτΔ βρέθηκε στο χωριό, τιμώντας στο πρόσωπο των κατοίκων όλους τους πρόσφυγες της Θράκης.

Το κλίμα στον απόηχο της επίσκεψης μετέφερε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «ο Μέγας Βασίλειος» και ιεροψάλτης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ασκητών Χαράλαμπος Φαρασόπουλος. «Οι Ασκητές είναι ένα προσφυγικό χωριό, από το 1925 οι πρώτοι Καππαδόκες εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Εκ των υστέρων ήρθαν κάποιες οικογένειες Σαρακατσάνων και συμβιώνουμε όλοι μαζί. Κι αυτός ήταν ο λόγος της επίσκεψης της Προέδρου στο χωριό μας. Ήταν μεγάλη τιμή για μας, δεν το περιμέναμε, δεν κάναμε κάποια κίνηση… να την καλέσουμε. Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τους Ασκητές και δεν ξέρω εάν θα υπάρξει και δεύτερη, διότι το χωριό μας κατοικείται από 50-60 κατοίκους, οι 35 μόνιμοι υπερήλικες οι περισσότεροι. Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να έχουμε αυτή την τιμή», δήλωσε αναλυτικά, μεταφέροντας την ικανοποίησή του, διότι «τα πάντα πήγαν πάρα πολύ καλά» στην επίσκεψη.

Λόγω των καθηκόντων του ως ιεροψάλτη της εκκλησίας, ο κος Φαρασόπουλος δεν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την πρόεδρο, ωστόσο ο Μητροπολίτης μετέφερε τα ιστορικά στοιχεία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το χωριό. Επίσης, δώρισε στην κα Σακελλαροπούλου μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα ελάχιστα δώρα που αποδέχθηκε, διότι λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας η ΠτΔ ήταν ιδιαίτερα φειδωλή στις επισκέψεις της.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 28/4/2022}