Τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Θρακικού Ελληνισμού

Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, μπροστά στο μνημείο των Βισβήζηδων στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Πολιτιστικοί Σύλλογοι, εκπρόσωποι της Θρησκευτικής, πολιτικής ηγεσίας της περιοχής, των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και απλοί πολίτες, παραβρέθηκαν στην τελετή, προκειμένου να αποδώσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στα Θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.

Η ημέρα αυτή θυμίζει στους Θράκες και σε όλον τον ελληνισμό τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. .

Η Γενοκτονία η οποία ξεκίνησε το 1908 με την άνοδο στην εξουσία των Νεότουρκων και με τη στρατιωτική και την πολιτική καθοδήγηση των Γερμανών συμμάχων τους, συνεχίστηκε και από τους Κεμαλικούς μέχρι το 1923 στοιχίζοντας συνολικά τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά.

Στη Θράκη 250.000-300.000, στην κεντρική Μικρά Ασία 300.000 με 350.000, στον Πόντο 350.000, ενώ θύματα υπήρξαν και στην Καππαδοκία. Οι Θράκες αποφάσισαν να προτείνουν στην πολιτεία την ανακήρυξη της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του θρακικού ελληνισμού. Ωστόσο επειδή φέτος η ημερομηνία ήτανε μέσα στην μεγάλη Εβδομάδα, αποφασίστηκε να εορτασθεί στις 22 του Απριλίου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr, του Νίκου, 22/4/2018}