Πήραν μπρος οι μηχανές στον ποταμό Κομψάτο

Η ιστορία πέρασε από χίλια κύματα, αλλά τελικά υπογράφηκε σύμβαση κατασκευής πέρσι. Η καθαίρεση της γέφυρας το πρώτο ουσιαστικό κατασκευαστικό βήμα

Προσωρινή αποκατάσταση των μικροφραγμάτων εντός του ποταμού – Αναγκαίες ασφαλτικές εργασίες στο δρόμο της παλιάς γέφυρας που δέχεται επιβάρυνση

Επιτέλους πήραν μπρος οι μηχανές στον Κομψάτο, για την κατασκευή γέφυρας στον ποταμό, μετά την πτώση της υφιστάμενης τον Σεπτέμβριο του 2017. Η ιστορία έχει περάσει από χίλια κύματα, με τη σύμβαση κατασκευής νέας γέφυρας να υπογράφεται τελικά πέρσι τον Μάιο, δηλαδή περίπου 5 χρόνια μετά την πτώση της.

Το προηγούμενο διάστημα καθαιρέθηκε κι απομακρύνθηκε πλήρως η πεσμένη γέφυρα, της οποίας είχε απομακρυνθεί το 2019 μόνο το πεσμένο τμήμα. Αυτή τη στιγμή στο ποτάμι έχει στηθεί το εργοτάξιο της αναδόχου εταιρίας, η οποία έχει αναλάβει το έργο κατασκευής νέας γέφυρας στο ίδιο σημείο. Η σύμβαση ορίζει χρονοδιάγραμμα περί των δύο ετών από την υπογραφή του έργου, το οποίο αναμένουμε να δούμε εάν θα τηρηθεί, ή θα υπάρξουν κωλυσιεργίες.

Η νέα γέφυρα

Το έργο είναι προϋπολογισμού 4,1 εκ€ και προβλέπει την κατεδάφιση της υπάρχουσας κατεστραμμένης γέφυρας -σκέλος το οποίο ολοκληρώθηκε- και την κατασκευή, στο ίδιο σημείο, μιας εξ ολοκλήρου καινούργιας γέφυρας -σκέλος το οποίο ξεκινά.

Η νέα γέφυρα θα έχει συνολικό μήκος 114 μέτρα, ενώ το πλάτος του οδοστρώματος για την κυκλοφορία των οχημάτων θα είναι 11 μέτρα. Θα περιλαμβάνει σύστημα απομάκρυνσης όμβριων υδάτων, πεζοδρόμιο και ηλεκτροφωτισμό.

Θυμίζουμε ότι επί της προηγούμενης θητείας, το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφανθεί μεταξύ τριών επιλογών: αποκατάσταση της γεφύρωσης ως υφίστατο, αποκατάσταση της γεφύρωσης ως υφίστατο με την προσθήκη ενός ανοίγματος στα δυτικά, καθαίρεση της υφιστάμενης γέφυρας και κατασκευή νέας. Προκρίθηκε ως ασφαλέστερη λύση η τελευταία, ενώ στο δίλημμα εάν η γέφυρα θα χτιζόταν στο ίδιο ή σε άλλο σημείο, το Σώμα αποφάσισε στο ίδιο. Ευελπιστούμε οι προδιαγραφές ασφαλείας να τηρηθούν στο ακέραιο.

Προσωρινή λύση στα μικροφράγματα

Σε ένα κοντινό γεωγραφικά αλλά εντελώς διαφορετικό πρόβλημα, αυτό των κατεστραμμένων μικροφραγμάτων μέσα στον ποταμό Κομψάτο, η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Ιάσμου, έδωσαν τουλάχιστον προσωρινή λύση για την αποκατάσταση του αναβαθμού άρδευσης, που εξυπηρετεί έως 5.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Ωστόσο, πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση, καθώς το πρόβλημα θα επιστρέψει.

Τέλος, η ΠΕ Ροδόπης καλείται να αποκαταστήσει τις φθορές που έχει υποστεί το οδόστρωμα που οδηγεί στην παλιά γέφυρα, το οποίο έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, λόγω της εκτροπής της κυκλοφορίας ακόμη και βαρέων οχημάτων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/7/2023}