Γέμισαν με… φυτοπλαγκτόν οι θάλασσες & τα λιμάνια του Έβρου!

Μεγάλη ποσότητα φυτοπλαγκτόν εμφανίστηκε σε όλα τα λιμάνια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους αλιείς λόγω της δύσβατης εξόδου και εισόδου στα λιμάνια των εκάστοτε πόλεων.

Τόσο το λιμανάκι της Μάκρης όσο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένα φυσικό φαινόμενα εφόσον εδώ και εβδομάδες “κυριαρχούν”  υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ευνοούν τις υψηλές συγκεντρώσεις πλαγκτόν σε αρκετά σημεία των λιμανιών και των θαλασσών.

Γενικά το Θρακικό Πέλαγος έχει γεμίσει από φυτοπλαγκτόν και ιδιαίτερα στο λιμάνι των Θερμών, στο λιμάνι της Μάκρης αλλά και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Την δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν μέσω επιστολής όλοι οι Σύλλογοι των επαγγελματιών και ερασιτέχνων αλιέων όπου και έστειλαν σχετική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανο με κύριο στόχο να ζητήσουν αποζημιώσεις.

Αυτό το “λασπώδες” φαινόμενο αποτελεί ένα εμπόδιο στην δουλειά των αλιέων αλλά και όσων θέλουν να ψαρέψουν με μια βάρκα.

Η άμορφη αυτή καφέ μάζα έχει ένα βασικό αρνητικό, κολλάει στα αλιευτικά εργαλεία όπως είναι τα δίχτυα και καθιστά δύσκολη την διαχείρησή τους. Ωστόσο αν έρθει σε επαφή με το δέρμα κολλάει, χωρίς όμως να προκαλεί κάποια πρόβλημα.

Δείτε και το σχετικό βίντεο που παρουσιάζει την άμορφη καφέ μάζα που έχει συσσωρευτεί στα λιμάνια της Μάκρης και της Αλεξανδρούπολης:

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, ρεπορτάζ – Φ.Δούκογλου, 10/5/2021}