Φυσικό αέριο για πόλεις της «ΑΜ-Θ»

Ξεκινούν Διαγωνισμοί τον Οκτώβριο, για τα δίκτυα Αερίου σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα – Η υλοποίηση του έργου θα ολοκληρωθεί σε πέντε (5) χρόνια !!!

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

«Γκρίνιαζε» η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, για τα δίκτυα αγωγών Φυσικού Αερίου, που περνούσαν κάτω από τα πόδια μας στην Θράκη, και εμείς εδώ στον Έβρο, παγώναμε από τον βαρύ Θρακιώτικο Χειμώνα, πληρώνοντας συγχρόνως τα …«κερατιάτικά» μας για πανάκριβα υγρά καύσιμα.

Όμως, η ώρα για να μπει το φυσικό Αέριο στα σπίτια μας, πλησιάζει:

Στα χέρια των Διαχειριστικών Αρχών των τριών Περιφερειών, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε συνολικά 18 Δήμους των παραπάνω Περιφερειών.

Μετά την έγκριση από τις αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, στους απαραίτητους διαγωνισμούς για την υλοποίηση των έργων. Πρόκειται για:

  • Τρείς διαγωνισμούς, έναν σε κάθε Περιφέρεια, για την προμήθεια των υλικών
  • Τρείς διαγωνισμούς, έναν σε κάθε Περιφέρεια, για το project management
  • Τρείς διαγωνισμούς, έναν σε κάθε Περιφέρεια, για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους
  • Σειρά διαγωνισμών (2-3 σε κάθε Περιφέρεια) για την ανάθεση του κατασκευαστικού μέρους των έργων.

Ο τελικός προϋπολογισμός των έργων, σε όρους Δημόσιας Δαπάνης, θα διαμορφωθεί από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες Ειδικές Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών.

Τα έργα είναι τα εξής:

Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 64,2 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει έξι (6) κεντρικούς Δήμους των παραπάνω αναφερόμενων νομών: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας). Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 150 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.

Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών Μέτρησης και Ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 έτη.

Σημείωση Ε.Θ.: Όπως διαβάσατε στην τελευταία παράγραφο, η διάρκεια υλοποίησης του έργου στην Περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης εκτιμάται ότι θα είναι πέντε (5) χρόνια. Που σημαίνει ότι μπορεί να τραβήξει και περισσότερο. Επομένως μην …«γλύφεστε». Το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, θα το πληρώνουμε εδώ στον Έβρο, για πολύ καιρό ακόμα.

[Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, του Σ.Κ., 1/9/2018}