Η Ε.Ε. δίνει 6,7 εκατ. ευρώ για τη φύλαξη του Έβρου

Οικονομική «ένεση» για τη φύλαξη του Έβρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενισχύει με κοινοτικά κονδύλια την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με την κωδική ονομασία «Ασπίδα».

Απόφαση με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2020 προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 7,4 εκατομμυρίων ευρώ για τις δράσεις στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δικαιούχος της επιδότησης είναι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Από τα 7,4 εκατομμύρια ευρώ, τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή το 90% του ποσού) χορηγούνται από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Όπως περιγράφεται στην απόφαση για την επιδότηση, στόχος είναι η ενίσχυση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών στα σύνορα, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη φύλαξη του Έβρου αλλά και αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Πιο συγκεκριμένα, με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν οι δαπάνες που απαιτούνται για την απόσπαση ειδικών φρουρών στις Διευθύνσεις Αστυνομίας στα σύνορα.

Ανέκαθεν η επιχείρηση «Ασπίδα» προέβλεπε αποσπάσεις αστυνομικών για τις ανάγκες φύλαξης των συνόρων. Η «Ασπίδα» ξεκίνησε την περίοδο 2013-2014 και συνεχίζεται έως σήμερα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν έτη κατά τα οποία η επιχείρηση είχε αποδυναμωθεί σημαντικά.

Σημείο καμπής για να ληφθούν αποφάσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την άμεση ενίσχυση της επιχείρησης αποτέλεσε το «άνοιγμα των συνόρων» από την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι η «Ασπίδα» επεκτείνεται από το νομό του Έβρου και στον νομό της Ροδόπης.

Η ενίσχυση σε αστυνομικό προσωπικό, σε συνδυασμό με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Έβρο, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 29/10/2020}