Εισαγγελική παρέμβαση για τα φύκια στο λιμάνι Ιμέρου

Για τον καθαρισμό των φυκιών που εκτελούνταν από διαφόρους φορείς  – Θ. Παρίσης: «Μας ενδιαφέρει να ανοίξει το λιμάνι για να μην υπάρχει ταλαιπωρία των αλιέων»

Τα φύκια του λιμανιού Ιμέρου αν μη τι άλλο έχουν γίνει “διάσημα”, καθώς συνεχώς αναζητείται και ζητείται μόνιμη λύση για την αντιμετώπισή τους, αλλά τίποτα δεν αλλάζει. Αυτή τη φορά αναφορικά με τον καθαρισμό των φυκιών μπήκε «STOP» ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση. Αυτό έγινε διότι οι φορείς που μέσω εργολαβιών ανελάμβαναν τον καθαρισμό, τα πετούσαν ως κοινά σκουπίδια, όμως τα φύκια θεωρούνται πως έχουν οικολογική αξία και μπορούν να αξιοποιηθούν.

Έτσι ύστερα από καταγγελία που έγινε, πριν λίγες μέρες παρενέβη εισαγγελέας που στην ουσία «πάγωσε» τις όποιες εργασίες καθαρισμού, καθώς τα φύκια θα πρέπει να απομακρύνονται από το λιμάνι με συγκεκριμένο τρόπο. Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς στη μέση υπάρχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών και το Λιμενικό Ταμείο. Οπότε ποιος φορέας θα βρει λύση σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι ένα ζητούμενο. Η πραγματικότητα την δεδομένη χρονική στιγμή θέλει το λιμάνι Ιμέρου να είναι “κλειστό” αυτή τη στιγμή, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει κι εάν λάβει υπόψη κανείς και την προβληματική θέση του λιμανιού (σ.σ. γεγονός που έχει θέσει ο «Χ» σε προηγούμενο ρεπορτάζ) δεν θα μας προκαλέσει καμία εντύπωση εάν διακόψει επ’ αόριστον την λειτουργία του.

Το καίριο ερώτημα όμως είναι το εξής: Τι γίνεται με τους ψαράδες της περιοχής;

Θ. Παρίσης: «Το λιμάνι είναι ανενεργό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει»

Για την κατάσταση που επικρατεί και για να εκφράσει και την πλευρά των αλιέων επί του θέματος ο ταμίας του Συλλόγου Αλιέων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών Θεόδωρος Παρίσης πληροφόρησε μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm πως πριν λίγες μέρες είχε βρεθεί προσωπικό για τον καθαρισμό από τα φύκια, όμως «τώρα οι άνθρωποι (σ.σ. αλιείς) που βρίσκονται στον Ίμερο είναι σε ένα αδιέξοδο. Πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση με τα φύκια στον Ίμερο, καθώς είναι ένα σοβαρό θέμα» δήλωσε ο κος Παρίσης.

«Αυτή τη στιγμή το λιμάνι είναι ανενεργό και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καμία κατάσταση. Πριν από χρόνια μια εταιρεία είχε ενδιαφερθεί να πάρει τα φύκια σε ένα νησί, όμως αυτό που μας ενδιαφέρει αυτήν την στιγμή είναι να ανοίξει το λιμάνι για να μην υπάρχει ταλαιπωρία των αλιέων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπορούν  όντως να αξιοποιηθούν τα φύκια;

Τα φύκια μπορούν όντως να αξιοποιηθούν για επιχειρηματικούς σκοπούς και να μην καταλήγουν όπως τα υπόλοιπα σκουπίδια, σύμφωνα με όσα βλέπουμε από διάφορους επιχειρηματίες ανά τον κόσμο.

Για τα φύκια στον Ίμερο έχει υπάρξει ενδιαφέρον επιχειρηματικό από τον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο που όπως είχε δηλώσει στον «Χ» μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, είναι σε θέση να εγκαταστήσει μονάδα επεξεργασίας και ανάκτησης του αποβλήτου με 100% οικολογικούς τρόπους και να παράγει καινοτόμα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. 

Βλέπουμε πάντως τα φύκια ή μάλλον ακόμα καλύτερα, ο τρόπος διαχείρισης των φυκιών στο λιμάνι του Ιμέρου να αποτελούν ακόμα ένα “πονοκέφαλο” για αυτό το ταλαιπωρημένο λιμάνι που αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα.

Οι αλιείς που το χρησιμοποιούν πλέον είναι λιγοστοί και με τις τελευταίε εξελίξεις δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι πότε θα το χρησιμοποιήσουν ξανά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 25/1/2022}