Βγαίνει το market test για το FSRU της Αλεξανδρούπολης – Σύντομα οι εξελίξεις με τη Bulgarian Energy Holding

Εντός των επόμενων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών από τη ΡΑΕ, προκειμένου να ξεκινήσει το market test σχετικά με τη δέσμευση δυναμικότητας στο πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επανεριοποίησης αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

Ενα market test, που αναμένεται να τρέξει σε δύο φάσεις, και μέχρι τα τέλη του 2018, να έχει εκδηλωθεί το συνολικό εμπορικό ενδιαφέρον, προκειμένου η εταιρεία που τρέχει το project, δηλαδή η Gastrade, να πάρει και τις τελικές επιχειρηματικές αποφάσεις. Σε αυτό το καλό σενάριο, το έργο θα είναι έτοιμο για λειτουργία στο τέλος του 2020.

Εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ, κινητικότητα υπάρχει και γύρω από τη συμμετοχή της βουλγαρικής Βulgarian Εnergy Ηolding (BEH) στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU. Σε συνάντηση που είχαν οι άνθρωποι της Gastrade, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τ.Πετκόβα, εκείνη φέρεται να τους διαβεβαίωσε ότι εκκρεμεί η έγκριση συμμετοχής της ΒΕΗ, από το υπουργικό συμβούλιο της Σόφιας, η οποία αμέσως μετά, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Δ.Σ της BEH.

Στην ουσία, το μήνυμα των Βουλγάρων είναι ότι η υπόθεση συμμετοχής της ΒΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU θα έχει κλείσει εντός μηνός, κάτι που φυσικά μένει να φανεί στη πράξη. Οταν ανάψει τελικά το πράσινο φως, το επόμενο βήμα θα είναι η ΒΕΗ να προχωρήσει σε προκαταρκτική (non-binding) δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης, κατά τον ίδιο τρόπο, που έχει κάνει η ΔΕΠΑ. Οι δύο πλευρές, Gastrade και ΒΕΗ, φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε κάποιες μίνιμουμ ποσότητες, και τώρα συζητούν ακόμη μεγαλύτερες. Σημειωτέο ότι έως το 2021, οι Βούλγαροι έχουν σύμβαση με τους Ρώσους, άρα, ακόμη και αν την ανανεώσουν, αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία, από το 2022 και μετά.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την είσοδο με ποσοστό 20% στο μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης, ενός επενδυτή από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική εταιρεία, η οποία απ’ ότι λέγεται ήταν παρούσα στη ΔΕΘ, ενδιαφέρεται να εισέλθει στο σχήμα, με τα σενάρια να έκαναν παλαιότερα λόγο για τη Chenierε, δηλαδή τον κυρίαρχο παίκτη στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου, αλλά και για όνομα- “έκπληξη”.

Εκκρεμεί επίσης η έγκρισης από το ΔΣ της ΔΕΠΑ, όπως και από τη Γενική Συνέλευση Μετόχων, της συμφωνίας συμμετοχής της εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του FSRU .

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι όταν τελειώσουν όλες οι παραπάνω διεργασίες, η σύνθεση της εταιρείας του FSRU, να απαρτίζεται από πέντε μετόχους : Τη Gaslog του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού (20%), τη ΔΕΠΑ (20%), τη ΒΕΗ (20%), τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου (20%), και τον 5ο επενδυτή, επίσης με 20%, το οποίο και θα έχει εξαγοράσει από τη Gastrade (σήμερα έχει 40%).

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, από energypress.gr, 22/9/2018}