Φρένο στην ανάπτυξη μεταξιού στον Έβρο

Αδιαφορεί το Υπουργείο Παιδείας, στην προκήρυξη θέσεως στο Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο, για την θέση Καθηγητού Σηροτροφίας-Μελισσοκομίας- – Είναι δύο κλάδοι που ευδοκιμούν στον Έβρο   

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο  Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ζητώντας την προκήρυξη της ενιαίας θέσης Καθηγητού  Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης , μετά την αδιαφορία του να απαντήσει στη σχετική Γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής από τις 10 Ιανουαρίου του 2018 .

Η παραγωγή και η επεξεργασία μετάξης, βαίνει συνεχώς αυξανόμενη στο Σουφλί και συνεχίζει να καθίσταται πρωτοπόρο σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Το επιδιωκόμενο είναι να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η Επιστήμη όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στη Μελισσοκομία. Οι νέοι Μελισσοκόμοι του Νομού εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα με σημαντικά επιτεύγματα μέχρι σήμερα.

Η περιοχή διαθέτει πολλά πεδία ανάπτυξης, που παραμένουν αναξιοποίητα και η ενεργός επιστημονική πανεπιστημιακή στήριξη θα προσδώσει προσθετική αξία στα προϊόντα της μετάξης και του μελιού!

Γι’ αυτό το λόγο και ο Βουλευτής προτείνει την προκήρυξη θέσης Καθηγητού Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στη συγκεκριμένη Σχολή, ο οποίος θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο την παραγωγή κι επεξεργασία μετάξης σε όλα τα στάδια.

Ο συγκεκριμένος Καθηγητής θα έχει συνολικά την ευθύνη οργάνωσης και του εργαστηρίου Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας που σήμερα λείπει από την Ορεστιάδα!

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση το ΔΠΘ μπορεί να βάλει τη δική του ακαδημαϊκή σφραγίδα στους κλάδους της Σηροτροφίας και της Μελισσοκομίας, σε αγαστή συνεργασία με τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού αλλά και με τις εταιρείες παραγωγής μελιού, καθώς και με τους τοπικούς φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Βουλευτή έχει αναπτυχθεί η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ και συγκεκριμένα με τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό αν θα προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης Καθηγητού στη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ που θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη Σηροτροφία -Μελισσοκομία.

Παράλληλα, αν θα συνδράμει στην ενίσχυση της συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ, για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας και της Μελισσοκομίας στο Σουφλί και τον Έβρο γενικότερα.

Τέλος σε ποιες άλλες ενέργειες μπορεί να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να τεθούν οι ακαδημαϊκές βάσεις για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στο Νομό.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

«Η περιοχή του Κεντρικού Έβρου με επίκεντρο το Σουφλί αποτελεί τη μοναδική κοιτίδα εκτροφής μεταξοσκωλήκων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια.

Η παραγωγή του Σουφλιώτικου μεταξιού ήταν αλλά και συνεχίζει να είναι γνωστή σε όλη τη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να αναπτυχθεί περισσότερο και σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον Τομέα της Μελισσοκομίας, καθώς ο Νομός Έβρου διαθέτει πολλά πεδία ανάπτυξης, που παραμένουν αναξιοποίητα.

Αυτό ακριβώς σας περιέγραψα με σχετική Ερώτηση που σας κατέθεσα στις 10 Ιανουαρίου με αριθμό Πρωτοκόλλου 2488, στην οποία και δεν μου απαντήσατε, ως οφείλατε εντός 25 ημερών.

Σας πρότεινα να προκηρυχθεί θέση Καθηγητού Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας στη συγκεκριμένη Σχολή, ο οποίος θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο την παραγωγή και την επεξεργασία μεταποίησης σε όλα τα επίπεδα!

Ο συγκεκριμένος Καθηγητής θα έχει και την ευθύνη οργάνωσης του εργαστηρίου Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας που λείπει από το Πανεπιστήμιο Ορεστιάδας.

Είναι δεδομένο ότι το ΔΠΘ με το μάθημα της Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας μπορεί να βάλει τη δική του ακαδημαϊκή σφραγίδα στους δύο αυτούς κλάδους, σε αγαστή συνεργασία με τις βιοτεχνίες παραγωγής μεταξιού, με τις εταιρείες παραγωγής μελιού, αλλά και με τους τοπικούς φορείς.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί με ενθάρρυνση από τον υπογράφοντα η συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ και συγκεκριμένα με τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να αποκτήσει ο Νομός Έβρου το brand name ως μεταξοπαραγωγού Νομού για την Ελλάδα αλλά και γι’ όλη την Ευρώπη, με τα οφέλη να είναι σημαντικά τόσο για την τοπική οικονομία, όσο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  1.    Θα προχωρήσετε στην προκήρυξη θέσης Καθηγητού στη Σχολή Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ που θα έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη Σηροτροφία – Μελισσοκομία;
  2. Θα συνδράμετε στην ενίσχυση της συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το ΔΠΘ, για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας και της Μελισσοκομίας στο Σουφλί και τον Έβρο γενικότερα; Με ποιες άλλες ενέργειες από την πλευρά του Υπουργείου σας θα μπορούσαν να τεθούν οι ακαδημαϊκές βάσεις για την ανάπτυξη της Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας στο Νομό;».

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 22/11/2018}