Δύο δεκαετίες αναμονής για το φράγμα Ιασίου

Το κατασκευαστικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί αλλά όχι παραδοθεί – απομένουν πολλά να γίνουν για ύδρευση και άρδευση

«Το φράγμα (εν. Ιασίου) πάει καλά και έχει ανέβει και η στάθμη» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος εκφράζοντας την πεποίθησή ότι «του χρόνου θα είναι γεμάτο και δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Πάντως, όσοι γνωρίζουν περί της ιστορίας κατασκευής του φράγματος Ιασίου, αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 2000 και αποτελεί «πονοκέφαλο» μέχρι σήμερα, καθώς μπορεί το κατασκευαστικό έργο να είναι σχεδόν 100% έτοιμο, ωστόσο απομένουν πάρα πολλά να γίνουν σχετικά με τα έργα ύδρευσης και άρδευσης…

Συγκεκριμένα, η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το 2002. Δύο δεκαετίες αργότερα και μολονότι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν 100% κατασκευαστικά, επί του πρακτέου δεν έχει παραδοθεί. Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο μελετών βρίσκονται ακόμη τα όποια αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα θα κατασκευαστούν. Τουλάχιστον, όπως προδίδουν οι πανοραμικές φωτογραφίες, έχει σχηματιστεί η λίμνη, πίσω από το φράγμα, κι έτσι η περιοχή αρχίζει ν’ αποκτά μία διαφορετική εικόνα.

Για ποιους λόγους είναι χρήσιμο

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος «το νερό του φράγματος Ιασίου είναι πολύτιμο σε τέσσερα επίπεδα. Το πρώτο είναι η άρδευση. Το δεύτερο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η ύδρευση. 

Ελπίζουμε ότι σε 4-5 χρόνια η υδροδότηση των Σαπών θα λυθεί από το φράγμα. Το τρίτο είναι ο υδροφόρος ορίζοντας και ο υγροβιότοπος που θα δημιουργηθεί εκεί. Το τέταρτο είναι ο τουρισμός».

Η δημοτική αρχή έχει κάνει ήδη αυτοψία στο χώρο και συγκεκριμένα στα «κτήματα που είναι δημόσια ή δημοτικά πέριξ του φράγματος». Απώτερος στόχος «να αξιοποιηθεί ένα πολύ καλό Leader, να κάνουμε ένα τουριστικό περίπτερο και αυτά δεν είναι υπερβολές και να αναδειχθεί το Κιζάρι» τονίζει ο κος Χαριτόπουλος. 

Σημείωση: Οι πανοραμικές φωτογραφίες είναι του Χρήστου Κωνσταντινίδη

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 2/7/2020}