Πετάμε παρέα με τα flamingo στο Δέλτα του Έβρου – Οι εικόνες μαγεύουν

Τα Φλαμίνγκο ή αλλιώς Φοινικόπτερα ήρθαν και πάλι και γέμισαν με τα όμορφα χρώματά τους το Δέλτα Έβρου.

Τα Φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) είναι ίσως από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε μια υγροβιοτοπική περιοχή, έχουν νομαδική συμπεριφορά και συχνά απαντούν σε μεγάλα πυκνά κοπάδια. Αυτήν την εικόνα θα συναντήσει και όποιος βρεθεί αυτό το διάστημα στο Δέλτα Έβρου, αυτήν συναντήσαμε και εμείς όταν επισκεφθήκαμε τον υγροβιότοπο.

Τα φλαμίνγκο, με το περήφανο τους βάδισμα και το υπέροχο ροζ τους χρώμα, κατακλύζουν το Δελτα του Έβρου όλο το χειμώνα… Τις λιμνοθάλασσες και τη ρηχή θάλασσα, ανακατεύουν με τα πόδια τους τον πυθμένα για να ανασηκωθεί η τροφή τους, τα μικρά καρκινοειδή. Έτσι τα αρπάζουν πιο εύκολα. Πολλές φορές πηγαίνουν και στους ορυζώνες του Τουρκικού Δέλτα για να φάνε.

Η επιστροφή τους το βράδυ για να κουρνιάζουν στο Ελληνικό Δέλτα είναι εντυπωσιακή. Όπως και τα κρωξίματά τους.

Ζουν πολλά χρόνια, μπορεί και 25 με 30 (στη φύση). Μέχρι τη δεκαετία του 80 τα Φλαμίνγκο ήταν σπάνια στην Ελλάδα. Τώρα χιλιάδες ξεχειμωνιάζουν στους ελληνικούς υγροτόπους.

Πλησιάσαμε σε απόσταση ασφαλείας προκειμένου να μην αντιληφθούν την παρουσία μας και χαλάσουμε αυτήν τους την ηρεμία, οι εικόνες  που καταγράψαμε πραγματικά “μαγεύουν”. 

Αυτό όμως που τις κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστές είναι ότι τα Φλαμίνγκο για να επιλέξουν τον τόπο μας για να ξεχειμωνιάσουν και να τραφούν με ησυχία, πετάνε χιλιάδες χιλιόμετρα από τις περιοχές αναπαραγωγής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και άλλων Μεσογειακών χωρών.

Δείτε το υπέροχο βίντεο που ετοιμάσαμε σε “πρεμιέρα” το βράδυ της Τρίτης με την “Aerial Affair”:

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 14/1/2020}