Φιλόδημος: Εντάξεις 2,7 εκατ. ευρώ στην Ξάνθη – 14,5 εκατ. ευρώ σε όλη την ΑΜΘ

Η ένταξη δύο έργων των Δήμων Τοπείρου και Αβδήρων αντίστοιχα υπεγράφη από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος”.

Πρόκειται για το έργο “Αντικατάσταση τμημάτων εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Δήμου Τοπείρου, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ” καθώς και το έργο “Επεμβάσεις βελτίωσης του αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Αβδήρων”, ύψους 770 χιλιάδων ευρώ.

Συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ εντάσσονται 10 έργα με δικαιούχους τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Αβδήρων, Προσοτσάνης, Σουφλίου, Ιάσμου, Θάσου, Παγγαίου, Τοπείρου και  ΔΕΥΑ Κομοτηνής, συνολικού προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, υπεγράφησαν νέες εντάξεις 90 έργων του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού προϋπολογισμού 173.693.580,25 ευρώ

Οι νέες εντάξεις αφορούν έργα στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ, της ανέγερσης και επανάχρησης Δημοτικών κτιρίων, της επισκευή, συντήρησης σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων, της προμήθεια και τοποθέτησης εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών και της κατασκευής, επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

Aνακοίνωση Δήμου Αβδήρων

Ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής για τον αγροτικό τομέα στο Δήμο Αβδήρων, συνολικού προϋπολογισμού 770.000€, εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ  στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», με τίτλο: «Επεμβάσεις βελτίωσης του Αγροτικού οδικού δικτύου Δήμου Αβδήρων».

Πρόκειται για ένα έργο βελτίωσης του αγροτικού οδικού δικτύου και ειδικότερα την ασφαλτόστρωση  αγροτικής οδού με σημείο εκκίνησης τον οικισμό Μάνδρας έως το αγρόκτημα Γενισέας.

Σκοπός του έργου είναι η εξασφάλιση εύκολης και ασφαλούς  πρόσβασης και κυκλοφορίας των διερχομένων μηχανημάτων προς τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής.

Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι στο άμεσο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η σύνδεση του οικισμού Μάνδρας με την έδρα του Δήμου Αβδήρων τη Γενισέα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, για την πιο γρήγορη και ασφαλέστερη μετάβαση των κατοίκων των δύο οικισμών, αλλά και των αγροτών και κτηνοτρόφων των οικισμών που βρίσκονται πλησίον της Μάνδρας και της Γενισέας.

Η φυσιογνωμία των έργων

Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και τα πρώτα 21 έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέσα στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ).

Να σημειωθεί ότι μαζί με τα συγκεκριμένα έργα δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και δράσεων πρόληψης και προειδοποίησης.

Οι εντάξεις στο «ΦιλόΔημο» μέσα σε οκτώ μήνες, από τις 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του Προγράμματος που εκκίνησε με 400 εκατ. ευρώ έχει φθάσει ήδη στα 2,026 δισ. ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Χαρίτσης, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που πήρε τεράστιες διαστάσεις στα χρόνια της κρίσης. Με την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αλλά και με χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως ο «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής για τις τοπικές κοινωνίες, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Χρηματοδοτούμε, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους #ΟΤΑ, σημαντικά έργα στην ύδρευση, την αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία, όπως είναι τα 21 έργα τα οποία περιλαμβάνονται στις νέες εντάξεις που ανακοινώνουμε σήμερα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 14/3/2019}