Φεύγουν από τις σπηλιές & τα λυόμενα οι Ρομά του Διδυμοτείχου

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η προεργασία για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης 55 περίπου οικογενειών Ρομά του Διδυμοτείχου σε οικόπεδο στη βόρεια πλευρά της πόλης, όπου θα τοποθετηθούν προκάτ σπίτια και θα δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές και συνδέσεις με δίκτυα (αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης κ.λπ.) που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των μελών της συγκεκριμένης κοινότητας. 

Το σχέδιο προβλέπει την οργανωμένη μετακίνηση 45-50 οικογενειών που σήμερα ζουν σε λυόμενα (τύπου isobox) περιμετρικά της πόλης και άλλων 6 οικογενειών που συνεχίζουν να ζουν σε σπηλιές κάτω από το Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, μέσα στο καλοκαίρι ο δήμος θα έχει έτοιμο τον σχετικό φάκελο και θα ακολουθήσει, μέχρι το τέλος του έτους, η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από πέντε συναρμόδιους υπουργούς και η έκδοση του ΦΕΚ. «Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι και ουσιαστικοί και να λύσουμε ένα πρόβλημα που απασχολεί το Διδυμότειχο πάνω από 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι είναι εφικτό το όλο εγχείρημα της μετακίνησης των οικογενειών να ξεκινήσει το 2023.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες οικογένειες συμφωνούν στη μετεγκατάστασή τους, καθώς αντιλαμβάνονται πως «οι συνθήκες της ζωής τους θα είναι καλύτερες από τις παρούσες», ενώ παραδέχτηκε ότι το ζήτημα απαιτεί και πρόσθετες κρατικές παρεμβάσεις ένταξης των μελών της κοινότητας των Ρομά στην τοπική κοινωνία, κυρίως μέσω προγραμμάτων που θα τους εξασφαλίσουν εισόδημα από εργασία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, από ΕΡΤ Ορεστιάδας, 10/7/2022}